У Криму 200 тисяч колаборантів: Українській владі пропонують змінити з | ZI.ua
Акция закончилась

У Криму 200 тисяч колаборантів: Українській владі пропонують змінити законодавство

18 травня 2023, 20:01 | Офіційно 987
Поділитися:
У Криму 200 тисяч колаборантів: Українській владі пропонують змінити законодавство

Після деокупацію Криму під кримінальну відповідальність за колабораціонізм на півострові може потрапити понад 200 тисяч осіб. Тому владі пропонують внести зміни до чинного законодавства. 

Про це сказала представник президента України в АР Крим Таміла Ташева в інтерв'ю Українському Радіо

Представництво президента презентувало народним депутатам доповідну записку з приводу першочергових кроків держави після деокупації півострова. Йдеться, зокрема, про притягнення до відповідальності колаборантів, амністії, люстрації. Ташева зазначила, що зараз під визначення «колабораційна діяльність» підпадає фактично кожен кримчанин. Співробітництвом, наприклад, вважається сплата податків державі-агресора. 

«В українського суспільства є запит на справедливість, і я його підтримую. Але питання в тому, що рамки чинного законодавства, прийнятого відразу після повномасштабного вторгнення, досить розмиті і не враховують умови проживання тривалий час на окупованій території», — сказала Ташева. 

Вона зазначила, що понести відповідальність повинні і ніколи не будуть амністовані ті, хто брав управлінські рішення; військові або правоохоронці, котрі зрадили присязі; ті, хто вів пропагандистську роботу, порушував права людини, здійснював військові злочини, «розбазарював» природні багатства. Решта може бути притягнута до відповідальності іншого виду, а не кримінальної. Наприклад, до люстрації, тобто неможливість займати посади в українських державних органах. В такому випадку, за словами Ташевої, мова піде про декілька десятків тисяч людей, але не 200 тисяч і більше. 

«Певну рамку ми задали. Показали підходи, які можна застосувати, зараз ведемо комунікацію з усіма стейкхолдерами, в першу чергу з парламентаріями. Досить складна комунікація, але сподіваюся, ми зможемо це зробити найближчим часом», — сказала Ташева.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Коментарі