У Краматорську 51 тисяча осіб зареєструвалася на грошову допомогу замість | ZI.ua
Акция закончилась

У Краматорську 51 тисяча осіб зареєструвалася на грошову допомогу замість продуктових наборів

29 серпня 2024, 17:18 | Офіційно | Краматорськ 72
Поділитися:
У Краматорську 51 тисяча осіб зареєструвалася на грошову допомогу замість продуктових наборів

Мешканці Краматорська упродовж чотирьох місяців отримуватимуть гуманітарну допомогу у вигляді фінансової підтримки замість продуктових наборів.

Про це повідомляють «Новини Краматорського району».

Через активні обговорення та суперечки у соціальних мережах з цього виду допомоги інформаційне агентство звернулося до начальника Краматорської міської військової адміністрації Олександра Гончаренка за роз'ясненнями.

Що це за допомога та хто її надає?

— Це фінансова допомога, яка надається замість продуктових наборів у співпраці із Всесвітньою продовольчою програмою та Благодійним фондом «Янголи Спасіння», — пояснив Олександр Гончаренко.

Як проходить перевірка документів?

— Наразі триває перевірка (верифікація) наданих документів, формування бази даних, яку передають до БФ «Янголи Спасіння». Верифікація бази даних буде тривати у Краматорську до 7 вересня поточного року включно, а потім базу буде передано до відповідного донора.

Чи виникли проблеми під час перевірки?

— Так, є певні складнощі. Виявлено розбіжності між категоріями отримувачів, визначеними донором, і реальними заявниками. Наприклад, програма передбачає допомогу лише одиноким людям віком 60+, що виключає значну частину населення. Виникають проблеми, коли люди фактично живуть одні, але юридично в їхніх домогосподарствах прописані інші особи. А давайте ще не забувати про домогосподарства 70+. Вони наприклад проживають удвох з чоловіком на маленьку пенсію у 2,300 гривень на одну особу. Ми також не можемо взяти і позбавити цих людей хоч якоїсь допомоги. У донора також відсутня категорія безробітні 55+. Хоча це можна вважати віковою дискремінацією. У 55 років чоловіку або жінці дуже важко знайти собі роботу. Тому дуже б хотілося, щоб ця категорія також була у донора.

Які заходи вживаються для вирішення ситуації?

— Ми очікуємо на відповідь від донорів і паралельно працюємо з іншими донорами для окремих категорій населення, таких як родини з дітьми, одинокі батьки, багатодітні родини, та люди з інвалідністю. Вже розпочалася реєстрація, і для цих категорій буде виділено 10,800 грн на кожного члена родини. Це зменшить кількість отримувачів по 1,500 грн, але дозволить охопити більш потребуючих.

Що отримають ті ВПО, які дійсно зареєструвалися  в нашій громаді з тих міст Донеччини, де тривають бойові дії або окуповані та деокуповані території

Внутрішньо переміщені особи (ВПО), які зареєстровані у Краматорській громаді та мають підтверджений статус,  можуть звернутися до благодійного фонду «Право на захист» для отримання грошової допомоги у розмірі 10,800 грн на кожного члена родини. Про це повідомляють «Новини Краматорського району» з посиланням на начальника Краматорської міської військової адміністрації Олександра Гончаренка.

Окрім цього, в місті працює ще один донор, який надає фінансову допомогу в разі руйнувань внаслідок обстрілів. У таких випадках постраждалим надається 10,800 грн, а також засоби гігієни. Мешканці також можуть звернутися за програмою «Євідновлення» для отримання додаткової допомоги.

Варто додати, якщо вам буде телефонувати інший якийсь донор, то не варто боятися та сміливо йдіть на верифікацію. Це все інформація із отриманої загальної бази.

Яка кількість мешканців звернулася за грошовою допомогою?

— Раніше продуктові набори отримували приблизно 26,5 тисяч мешканців Краматорська щомісяця. Після оголошення про заміну наборів на грошову допомогу кількість охочих зросла до майже 51 тисячі. Зрозуміло, що донор не може охопити таку кількість людей, тому наразі долучається також ще один донор, який надаватиме по 10,800 грн певним категоріям мешканців. Про ініціативу вони повідомлять додатково.

Що буде з тими, хто не отримає грошову допомогу?

Для мешканців, які з різних причин не зможуть отримати фінансову допомогу, команда гуманітарного штабу продовжує співпрацювати з кількома донорами. Такі люди зможуть отримати продуктовий набір. Важливо зазначити, що для участі у цих програмах ВПО повинні зняти свій статус у тих громадах, де вони його оформили раніше. Якщо статус ВПО зареєстровано в іншій області, наприклад, на Київщині, то допомога має надаватися саме там.

Ваше ставлення до тих, хто отримує виплати, перемістившись у межах міста?

— Такі випадки дійсно відомі. Називати їх ВПО не повертається язик. Дуже прикро, що вони себе порівнюють з людьми, які втратили усе в своєму житті, крім власного життя і маленької валізи. Соромно, що наші люди роблять такі порівняння.

Чому у Краматорську люди змушені були кілька разів звертатися для звірки документів?

— Донор спробував організувати роботу самостійно 19-20 серпня, але це виявилося неефективним. На пунктах видачі виникли численні питання до їхньої роботи. Ситуація була спокійною та контрольованою лише тоді, коли на місці працювали працівники гуманітарного штабу, які знають, як організувати процес.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ