У Костянтинівці вандали на цвинтарі пошкодили пам'ятник військовому | ZI.ua
Акция закончилась

У Костянтинівці вандали на цвинтарі пошкодили пам'ятник військовому

28 лютого 2024, 16:35 | Надзвичайні події | Костянтинівка 5136
Поділитися:
У Костянтинівці вандали на цвинтарі пошкодили пам'ятник військовому
Фото: Вільне радіо

У 2023 року на цвинтарях Костянтинівки невідомі знімали українські прапори на могилах захисників ЗСУ. Родичі загиблих розповіли журналістам Вільного Радіо про зникнення щонайменше п'яти прапорів на могилах бійців ЗСУ та випадки пошкодження надгробків. Проте правоохоронці нікого не карають.

Олена Панченкова — мати одного із загиблих — каже, що у 2023 році невідомі не лише кілька разів крали прапор із могили її сина, який загинув на фронті, а й неодноразово ламали хрести на могилах інших українських захисників. Це сталося на Червонянському цвинтарі Костянтинівки.

Пам'ятник та облаштування місця поховання батьки робили самотужки. 

"Син загинув 15 вересня 2022 року. Поховали його через три дні. А через місяць вкрали [український] прапор з могили. Ми звертались до директора кладовища, але він сказав, що нічого не знає про це. Викликали правоохоронців, а вони сказали, що обстріли пошкодили крила на пам’ятнику. Однак “прильотів” тут не було", - з обуренням каже Євген Панченков. Мати загиблого підозрює, що українські прапори із могил захисників крадуть місцеві жителі.

Згодом хтось подряпав фото загиблого, вибитого на камені. 

Відео Facebook

"До поліції зверталися - вандалів не знайшли", - скаржиться мати загиблого воїна.

Місцеві також помічали крадіжки прапорів на Сантуринівському цвинтарі. Поліцейські зареєстрували звернення батьків, але фактів кримінального правопорушення не виявили. Як повідомили у поліції Донецької області на запит журналістів, вони справді зареєстрували звернення батька загиблого воїна Євгена Панченкова, в якому він поскаржився на пошкодження невідомими людьми хреста, таблички та фото на могилі сина на Червонянському цвинтарі у Костянтинівці. 

"Зазначене звернення було ретельно вивчено та проведено низку заходів щодо його перевірки. У ході його розгляду за вказаними обставинами та фактами ознак складу кримінального правопорушення встановлено не було, у зв'язку з чим відомості про правопорушення до Єдиного реєстру досудового розслідування не внесено", — повідомили правоохоронці. 

В поліції додали, що могли б розглянути справу про дрібне хуліганство (за ст.173 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Тобто оштрафувати винного на суму до 10,5 тисяч гривень або відправити порушника на громадські роботи, якби його знайшли.

Правоохоронці не згадують про статтю Кримінального кодексу України №297 “Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого”. По-перше, це вже кримінальна відповідальність, а не адміністративна. По-друге, за наругу над могилою захисника України покарання суворіше —  штраф до 68 тисяч гривень, або й до трьох років за ґратами.

Оскільки батьки вбитого захисника Євгена Панченкова скаржились на неодноразову наругу над могилами, то покарання може бути ще суворіше. За повторну наругу над могилою — до семи років у в’язниці. Втім без відкритого провадження шукати нікого не будуть, відповідно, карати нема кого.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ