Експерти прогнозують подальше підвищення ціни на картоплю | ZI.ua
Акция закончилась

У Костянтинівці продовжує дорожчати лише картопля: У чому причини

6 лютого 2024, 13:37 | Бізнес | Костянтинівка 5346
Поділитися:
У Костянтинівці продовжує дорожчати лише картопля: У чому причини
Фото - автора
За останній місяць ціни на картоплю у Костянтинівці зросли чи не вдвічі. Сьогодні найдешевший коренеплід на Центральному ринку продавали по 24 грн за кілограм.



В інших торгових точках він коштував 25 та 28 грн. Тим часом, капусту можна купити по 15 грн, моркву та буряк – по 16 грн, цибулю-по 20 грн. Виходить, що різко продовжує дорожчати лише картопля.



Місцеві приватні підприємці пов'язують зростання вартості основного овочу з підвищенням цін на опті та підвищеним попитом.



«Якщо покупець моркви та буряків бере зазвичай до кілограма, - розповідає Ольга, - то картоплі – три, п'ять кіло та більше».

Дорожчає цей коренеплід у всій Україні, ціни у супермакетах великих міст, де все набагато дешевше, ніж у Костянтинівці, коливаються від 18 до 23 грн. А це, за словами фахівців, уже у 3-4 рази перевищує торішні цифри.

Таке зростання ціни на картоплю пов'язане з кількома факторами:

несприятливими погодними умовами під час торішнього сезону, що призвели до зниження якості врожаю картоплі;

активним розпродажем восени коренеплодів, які були непридатні до тривалого зберігання;

нестачею складських приміщень, пристосованих до зимового зберігання цього овочу, що, знову ж таки, призвело до його масового розпродажу восени;

дефіцит якісної картоплі на ринку.

Через це ціни на картоплю почали зростати ще останні місяці минулого року. Цього року, коли ціни на внутрішньому ринку перевищили європейські, українські оптовики почали закуповувати картоплю за кордоном. Здавалося б, це мало б наситити ринок, і ціни на ньому мали піти вниз.

Але вийшло не так. Через дорогу логістику на ринку утримується висока ціна на картоплю, яка й не думає падати. Крім того, незабаром вітчизняних запасів майже не залишиться, і на нашому ринку пануватиме лише імпорт. Зрозуміло, що картопля, привезена з Ізраїлю чи Єгипту, дешевою бути не може.

Тож українцям можна сподіватися на здешевлення цього овочу лише на початку літа, коли у продаж почне надходити картопля, вирощена в Україні.

Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ