У містах Донецької області зареєстровані випадки захворюваності на сальмонельоз та | ZI.ua
Акция закончилась

У Костянтинівці, Дружківці та інших містах області фіксують випадки гострих кишкових інфекцій

18 вересня 2024, 18:06 | Світ та людина, Здоров'я 744
Поділитися:
У Костянтинівці, Дружківці та інших містах області фіксують випадки гострих кишкових інфекцій
Иллюстративное изображение

За 8 місяців поточного року на Донеччині епідемічна ситуація з гострими кишковими інфекціями (ОКІ), у т.ч. гострого вірусного гепатиту А, відзначалася як напружена, але контрольована, спалахи захворювань не зареєстровані. У той самий час початку року заболюваність сальмонельозом зросла на 53,0%.

Про це повідомляє Донецький обласний Центр контролю та профілактики хвороб.

Всього за 8 місяців поточного року в Донецькій області зареєстровано 431 випадок ГКІ, що вище за показник минулого року на 12,4%. Серед хворих на ГКІ – 61,0% склали діти до 17 років.

Найбільш високий рівень захворюваності відзначався в наступних територіальних громадах:

Краматорська – 201 випадок
Дружківська – 40 випадків
Добропільська – 35 випадків
Слов'янська – 33 випадки
Костянтинівська – 28 випадків
Покровська – 21 випадок.

Поширення кишкових інфекцій відбувалося переважно харчовим (90,8%) та контактно-побутовим (2,82%) шляхами.

Захворюваність на сальмонельоз за 8 місяців 2024 року зросла на 53,0%, зареєстровано 131 випадок, у 2023 році за той же період – 88 випадків. Серед хворих дитяче населення становило 49,6%, чи 65 дітей, зокрема 5 дітей віком до 1 року. Високий рівень захворюваності відзначається у Краматорській громаді, де зареєстровано 108 випадків захворювання, по 6 випадків у Мирноградській та Дружківській громадах, 4 випадки зареєстровано у Добропільській громаді, 3 у Слов'янській, по одному у Селидівській та Шаховській громадах. Захворювання реєструвалися у вигляді поодиноких, не пов’язаних між собою випадків.

Основними причинами та обставинами виникнення сальмонельозу, як і раніше, залишаються не дотримання правил особистої гігієни, відсутність обробки сировини в побуті. За результатами епід. розслідувань найбільш ймовірними харчовими продуктами, які могли сприяти виникненню захворювання, були фабричні та домашні курячі яйця, фабрична курятина та з особистих господарств.

Захворюваність на ротавірусні ентерити знижена в 4,7 раза, до 15 випадків проти 71 минулого року. Випадки виявлено у Краматорській громаді (6), Добропільській та Покровській по 3, Дружківській – 2 та один у Костянтинівській громаді.

За поточний період 2024 року зареєстровано 7 випадків шигельозу (показник 0,6 на 100 тис. населення), в т.ч. 2 випадки у дітей, 7 випадків було зареєстровано і у 2023 році. Шість випадків зареєстровано в Краматорській громаді та один в Дружківській.

За 8 місяців 2024 року зареєстровано 1 випадок гострого вірусного гепатиту А у дорослого в Костянтинівській громаді.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ