У колодязях Дружківки знайшли перевищення вмісту нітратів | ZI.ua
Акция закончилась

У дружківських колодязях знайшли нітрати: Хто може безкоштовно перевірити свою воду

6 серпня 2024, 14:07 | ЖКГ | Дружківка 87
Поділитися:
У дружківських колодязях знайшли нітрати: Хто може безкоштовно перевірити свою воду

Дружківською філією ГУ «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб» у першому півріччі поточного року досліджено воду з 21 колодязя громадського та індивідуального користування. 

За даними лабораторних досліджень вода всіх досліджених колодязів (крім однієї проби) за мікробіологічними показниками відповідала встановленим нормативам, але за хімічними показниками тим чи іншим не відповідає, повідомляє  Дружківка на долонях.

Повідомляється, що особливу небезпеку становить наявність у воді нітратів, що перевищують гігієнічні нормативи. При вживанні такої води це може спричинити водно-нітратну метгемоглобінемію, особливо у дітей віком до 3-х років. 

"Водно-нітратна метгемоглобінемія розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров‘ю,  розвивається кисневе  голодування, що призводить до важких наслідків і навіть смерті. Клінічними  ознаками метгемоглобінемії є акроціаноз (синюшність шкіри навколо рота, рук і на стопах), задишка, тахікардія, може бути блювання, пронос. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7-8% випадків закінчується смертю", — йдеться у повідомленні.

Перевищення вмісту нітратів спостерігається у воді колодязів більш ніж половині проб, зокрема за адресами: 

  • вул. Донецька, Тихого, Фучика, Садова (перевищення до 1,5 рази); 
  • Корольова, Трояндова, Артилерійська (перевищення до 2 разів); 
  • Купріна, Родини Симиренків, Трояндова, Верхня (перевищення у 2,5-5,5 рази). 
Зазначається, що кип'ятіння не зменшує концентрації нітратів у воді. Вміст нітратів у воді не повинен перевищувати 50 мг/дм3

"На звернення приватних осіб в липні поточного року лабораторно обстежені колодязі за адресами: перехрестя вулиць Заводська та Свободи; Котляревського та Сахненка; О. Гончара та Зубарєва; вулиць Котляревського та Шевченка. У всіх цих колодязях перевищення нітратів склали від 1,7 до 3,4 разів. Перевищення гігієнічних нормативів у воді досліджених колодязів реєструються також за іншими хімічними показниками, зокрема за загальною жорсткістю, хлоридами, сульфатами, сухому залишку. В зв’язку з цим філія рекомендує не використовувати воду вищезазначених колодязів для питних потреб. Для пиття та приготування їжі рекомендується використовувати фасовану воду, та воду з пунктів розливу, яка пройшла відповідну очистку та безпечна", — повідомили у філії.

Провести дослідження питної води індивідуальних колодязів, свердловин сім'ям, де є діти віком до 3-х років і які використовують таку воду для приготування сумішей або для питних цілей можна безкоштовно. Звертатись за адресою: м. Дружківка, вул. В. Пилипенка, або на електронну адресу [email protected]


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ