Сьогодні День української листівності та Мові | ZI.ua
Акция закончилась

Сьогодні День української писемності та мови

9 листопада 2022, 12:00 | Офіційно 1218
Поділитися:
Сьогодні День української писемності та мови
Щороку 9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови.

Традиційно в цей день усі охочі пишуть Радіодиктант національної єдності, а в школах проводять тематичні уроки з української мови та літератури.Українську мову неодноразово забороняли і намагалися викорінити, а над її носіями вчиняли геноцид. Наша мова пережила все це і зараз визнана однією з найкрасивіших мов у світі.

Донецька обласна військова адміністрація привітала мешканців Донетчині зі святом наступними словами:

Перше, що робить ворог на захоплених територіях, — нищить українські книжки, українську освіту та українську мову. На нас напала держава, яка має величезний досвід поглинання інших народів і чудово знає, що перший крок у цій справі — знищення мови. Слово — зброя.

Українське слово — українська зброя! Найпростіший, але й найдієвіший спосіб озброїтись проти росіян, — говорити українською. Говорити, слухати музику, читати книжки, шукати в Інтернеті, створювати свій контент — українською. Окрім нас, у цієї мови більше нікого немає.

З днем української мови та писемності! Сьогодні прекрасний привід прочитати нову книгу українською мовою, або розмовляти весь день виключно українською.

Цікавий факт: українська мова має найбільше спільної лексики з білоруською, польською та сербською мовами. З російською мовою українська має лише 62% спільних слів. Також у російської та української мови багато фонетичних відмінностей. За вимовою українська найближча до чеської та словацької.

Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ