День соборності України – коротка історія свята | ZI.ua
Акция закончилась

Сьогодні, 22 січня, — День соборності України

22 січня 2023, 10:06 | Світ та людина, Історія 7332
Поділитися:
Сьогодні, 22 січня, — День соборності України
Историческое фото

День соборності України — державне свято, яке відзначають 22 січня. Його було встановлено відповідно до указу Президента України № 42/99 від 21 січня 1999 року, на честь дня проголошення у 1919 році Акту возз'єднання Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) до єдиної української держави.

У січні 1918 року було створено Українську Народну Республіку (УНР), а на територіях, що входили до складу Австро-Угорської імперії, було утворено Західно-Українську Народну Республіку (ЗУНР). У грудні 1918 року лідери двох держав у Фастові підписали передоб'єднавчий договір. 22 січня 1919 року цей договір, що увійшов до історії як Акт «Злуки» (Велика Злука) — акт об'єднання українських земель, був оприлюднений у Києві на Софійській площі.

Хоча державі на той час не вдалося зберегти єдність та незалежність, Акт «Злуки» став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу.

Єдиною Україна пробула недовго: важкий економічний та військовий стан, взаємна недовіра політиків призвели до того, що вже за кілька місяців після проголошення Возз'єднання, більшовики зайняли Київ, Східну Галичину окупували поляки, а Закарпаття — Чехословаччина.

Але хоча Акт «Злуки» 1919 виявився декларативним, ідея соборності продовжувала жити. На початку 1990-х років, у період руху за відродження незалежної України, вона набула нового розвитку. Так, 1990 року цього дня мільйони жителів України вишикувалися живим ланцюгом від Києва до Львова, відзначаючи День соборності.

З того часу щороку, 22 січня, на вулицях Києва та інших міст проходять різноманітні масові та урочисті заходи.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Коментарі