Сезон заготівлі овочів у Костянтинівці продовжується | ZI.ua
Акция закончилась

Що мешканці Костянтинівки сьогоднi заготовляють на зиму

27 серпня 2024, 13:20 | Офіційно | Костянтинівка 297
Поділитися:
Що мешканці Костянтинівки сьогоднi заготовляють на зиму
Фото - автора

Хоч з кожним днем залишатися в місті стає дедалі небезпечнішим, і вже оголосили примусову евакуацію сімей з дітьми, багато костянтинівців поки не наважуються виїхати.

Це, в основному, люди старшого віку, які не в змозі кинути свій будинок напризволяще. Та й пенсії у багатьох такі, що не вистачить заплатити навіть половину необхідної суми за оренду житла у безпечніших місцях.

Ось вони і заготовляють, по можливості, продукти до майбутньої зими. Огірки та помідори вже заготовили. А сьогодні купують найчастіше картопля та цибуля, тобто ті овочі, без яких найважче обійтися при приготуванні обідів.

Ціни на ці коренеплоди не знижуються, але поки що й не підвищуються, що цілком можливо. До того ж оптом їх брати вигідніше, бо кілограм коштує на дві-три гривні дешевше.

Фахівці також радять українцям запастись гречкою, оскільки ціни можуть піднятися до рівня 2022 року. Такими прогнозами поділився директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА Олег Сидоров.

Розчаровані цінами на гречку, які встановилися ще наприкінці 2023 року, аграрії Вінницької області цього року скоротили посіви під цю культуру у 2,5 рази. В результаті цього року на Вінниччині збиратимуть урожай лише на 5,5 тис. га гречаного поля.

Аналогічна тенденція спостерігається також в інших регіонах. Якщо на початку 2023 року фермери засіяли цією культурою 124 тис. га, то вже цього року вони відвели під посів гречки лише 100 тис. га.

А якщо врахувати, що недобір урожаю буде ще й через тривалу липневу посуху, то зниження валового збору гречки цього року буде суттєвим. Тому ціни на гречку вже не будуть такими, як цього літа. Вони суттєво підростуть.

Тож поки ціни в середньому тримаються на рівні 30 грн, можна і купити в запас два-три кілограми. Адже у наборах гуманітарної допомоги гречана крупа трапляється не часто.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ