Саміт НАТО розпочався: запрошення для України не буде | ZI.ua
Акция закончилась

Саміт НАТО розпочався: запрошення для України не буде

11 липня 2023, 16:04 | Офіційно 1692
Поділитися:
Саміт НАТО розпочався: запрошення для України не буде

У столиці Литви Вільнюсі відкрилася офіційна частина саміту НАТО. Зараз глави країн і члени урядів Альянсу проводять засідання, яке закрите для ЗМІ. 

Генсек НАТО Йенс Столтенберг пообіцяв "сильний сигнал" Україні на саміті. Підсумкову заяву повинні оприлюднити вже сьогодні.

Однак посол Литви в Альянсі Дейвідас Матуліоніс вже повідомив, що НАТО не запросить Україну в Альянс за підсумками саміту. 

"Щодо цього запрошення – так, запрошення у Вільнюсі не буде, але буде встановлена набагато більш чітка процедура щодо того, як це запрошення може з'явитися, коли будуть відповідні умови", - сказав він.

У той же час Матуліоніс зазначив, що в формулюванні про вступ України за підсумками саміту не буде слів про те, що це буде можливо після війни. Це пов'язано з тим, що в такому випадку росія може спробувати затягнути військові дії.

"Саме це на саміті і не буде сказано, оскільки ми також ясно уявляємо собі, що це буде означати", - зазначив литовський посол.

Сьогодні вранці президент України Володимир Зеленський розкритикував країни НАТО за відсутність чіткої позиції щодо запрошення України в Альянс.


У той же час Байден виступив за спрощення процедури вступу України в НАТО, повідомляє РБК-Україна. Президент США хоче скасувати так званий План дій щодо членства (ПДЧ) для України. Це буде означати, що українському уряду не доведеться брати участь у багаторічній програмі, щоб продемонструвати, що воно провело військові, економічні та політичні реформи, необхідні для вступу в Альянс.




Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Коментарі