Росіяни не дають волонтерам евакуювати людей в затоплених Олешках | ZI.ua
Акция закончилась

Росіяни не дають волонтерам евакуювати людей в затоплених Олешках

7 червня 2023, 16:26 | Офіційно 1611
Поділитися:
Росіяни не дають волонтерам евакуювати людей в затоплених Олешках
Затопленные Олешки

В результаті підриву Каховської ГЕС на даний момент всього фактично підтоплено 29 населених пунктів, з них 19 – на підконтрольній Україні території, а 10 – під тимчасовою окупацією. 

Про ситуацію в окупованій Олешківській громаді станом на 14 годин розповіла в ефірі марафону "Єдині новини" керівник МВА Тетяна Гасаненко. У Олешках люди чекають допомоги на дахах будинків. Вони провели там ніч без води і їжі. Частина будинків руйнується і йде під воду. Російські військові не проводять евакуацію, а перешкоджають волонтерам, які хочуть вивезти людей на власних човнах. 

"Вчора російські військові намагалися створити картинку. У будівлі ДСНС вони оголошували про евакуацію, але дістатися туди було вже неможливо. А ті, хто був на незатоплених вулицях, а сьогодні вже під водою, просто не знали умов, при яких їх будуть евакуювати. На даний момент евакуації немає. Військові РФ забороняють виїжджати власним транспортом. Дорога в сусідню громаду, в Копані, де готові прийняти людей, закрита. А за спробу спустити на воду човен військові РФ просто розстрілюють на місці. Врятуватися дуже мало шансів", — розповіла Тетяна Гасаненко. 

Вона зазначила, що вода продовжує прибувати. Жителі Олешек залишаються без зв'язку: російський мобільний не працює, у людей, у яких є українські сім-карти, розряджаються телефони.

Місто Олешки розташоване на лівому березі Дніпра неподалік Херсона просто біля річки. Від Нової Каховки, де стався підрив дамби, до Олешок близько 70 км. Вода дійшла туди близько 15 години 6 червня.


У ДСНС також дали оперативну інформацію про ліквідацію наслідків підриву ГЕС.

"Станом на 15:00 з підтоплених територій евакуйовано 1 тис. 752 особи, з них 103 дитини. Врятовано 201 особу (з них 13 дітей). Надано психологічну допомогу 111 особам. Розгорнуто роботу 9 евакуаційних пунктів.

За попередніми даними всього підтоплено 20 населених пунктів та 2 612 будинків на правому березі р. Дніпро. До ліквідації наслідків залучено майже 1 тис. 800 осіб та понад 300 од. техніки, з них від ДСНС 772 особи та 207 од. техніки, у тому числі 33 плавзасоби", - йдеться в повідомленні.




Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Коментарі