Хвилину мовчання по всіх залізничних станціях України оголошено у пам’ять про річницю | ZI.ua
Акция закончилась

Річниця обстрілу вокзалу Краматорська: По всіх залізничних станціях України оголошено хвилину мовчання

8 квітня 2023, 12:20 | Офіційно | Краматорськ 1995
Поділитися:
Річниця обстрілу вокзалу Краматорська: По всіх залізничних станціях України оголошено хвилину мовчання

Рівно рік тому, 8 квітня 2022 року, Росія завдала ракетного удару по залізничному вокзалу Краматорська, який був тоді однією з головних точок евакуації для мешканців Донеччини. За даними правоохоронців, у результаті цього військового злочину проти цивільних загинула 61 людина, у тому числі 7 дітей.

На знак вшанування памʼяті вбитих російською ракетою о 10:30 по всіх вокзалах України оголошено хвилину мовчання.

Служба безпеки України тоді розпочала кримінальне провадження стосовно цього злочину. За результатами розслідування СБУ отримала беззаперечні докази причетності російських окупантів до обстрілу залізничного вокзалу у Краматорську 8 квітня. Завдяки низці досліджень траєкторії польоту ракети та аналізу інших аспектів вдалося встановити, що удар було здійснено з території Донецької області, яка ще з 2014 року перебуває під тимчасовою окупацією РФ. Експерти підтвердили, що для обстрілу застосували керовану одноступінчасту твердопаливну ракету 9М79-1 із зарядом касет. Широкому загалу вона відома як «Точка У».

Розслідування щодо обставин трагедії та можливого місця запуску ракети провела і правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) спільно з дослідницькою групою SITU, які у своєму звіті також підтвердили, що за атакою на вокзал в Краматорську стоять російські війська.

За кілька годин до атаки, вночі, залізничникам вдалось вивести з краматорського вокзалу три поїзди з евакуйованими. Вони були відрізані внаслідок ворожого удару по шляхопроводу поблизу станції Барвінкове. Тоді ці рейси стали рятівними для майже 4 тисяч пасажирів, а після атаки вокзал Краматорська був тимчасово зачинений через пошкодження.

Шість місяців потому завдяки зусиллям українських воїнів рух поїздів до Краматорська було поновлено. Тоді вокзал знову запрацював, а в місто зі столиці помчав швидкісний Інтерсіті+, яким повертались на Донеччину ті, хто не був вдома від початку повномасштабного вторгнення, а також ті, хто волів побачитись із близькими, з якими їх розлучила війна. Ці рейси стали настільки важливими, що залізниця призначила ще один поїзд до Краматорська, який стартує якраз 8 квітня, на цей раз — зі Львова.

Квитки на перший рейс були викуплені повністю, і це стало ще одним символом того, що залізниця, як і Україна, не припинятиме рух ніколи.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Коментарі