Українці вже можуть подавати заяву на відшкодування збитків до Реєстру через Дію | ZI.ua
Акция закончилась

Реєстр збитків, завданих агресією рф, оголошує про відкриття прийому заяв

2 квітня 2024, 17:04 | Офіційно 909
Поділитися:
Реєстр збитків, завданих агресією рф, оголошує про відкриття прийому заяв

Реєстр збитків розпочинає прийом заяв від українців з відшкодування збитків, завданих російською агресією.

"Реєстр збитків є ключовим та єдиним міжнародним інструментом для фіксації збитків, завданих внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну з 24 лютого 2022 року, та першим компонентом компенсаційного механізму, метою якого є забезпечення повних, справедливих та ефективних репарацій для постраждалих від війни", - повідомляється на сайті Реєстру.

З 2 квітня 2024 року розпочинається прийом заяв в одній категорії – пошкодження або знищення житлової нерухомості. Інші категорії будуть запущені протягом року, але велика кількість з них – особливо категорії заяв від осіб, які найбільше постраждали від війни, а також заяв, пов'язаних із пошкодженням або руйнуванням об'єктів критичної інфраструктури України, – відкриються вже за кілька місяців. 

Подавати заяви можна буде лише в електронній формі. Заяви повинні подаватися через Єдиний портал державних послуг Дія – веб-портал або через мобільний додаток. 

Зазначається, що Реєстр не є судом, трибуналом, компенсаційною комісією або компенсаційним фондом. Він не розглядатиме заяви, що надходять до нього, по суті, не оцінюватиме їх вартість і не призначатиме жодних виплат. Ці функції виконуватиме міжнародний компенсаційний механізм, створений у майбутньому. 

Реєстр є лише першим кроком на шляху до такого механізму. Роботу над створенням компенсаційного механізму вже розпочато, і мандат Реєстру включає в себе сприяння цій роботі. Після створення компенсаційного механізму робота Реєстру продовжиться в рамках нової структури, і всі внесені до нього заяви та докази будуть передані до неї.




Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ