Без житла та засобів для існування: додому повернулися 130 тисяч переселенців | ZI.ua
Акция закончилась

Проблеми з працевлаштуванням та житлом: Додому повернулися 130 тисяч переселенців

19 червня 2024, 09:15 | Офіційно 906
Поділитися:
Проблеми з працевлаштуванням та житлом: Додому повернулися 130 тисяч переселенців

Повернулися додому — до зон бойових дій або на тимчасово окуповані території — майже 130 тис. внутрішньо переміщених осіб. Це наслідок проблем на нових місцях проживання. 

Про це заявив голова робочої групи з питань житла парламентської ТСК із захисту прав ВПО Максим Ткаченко на конференції "Грошова допомога внутрішньо переміщеним особам", передає Укрінформ.

Він зазначив, що українці вимушено повертаються додому на ТОТ чи до зон бойових дій, оскільки не змогли влаштуватися на новому місці. 

"Саме через різні проблеми на нових місцях, труднощі з працевлаштуванням чи житлом вже майже 130 тис. ВПО змушені були повернутися додому, до зони бойових дій чи навіть на ТОТ", — сказав Ткаченко. 

За його словами, ВПО є однією з найуразливіших категорій населення. Також він зазначив, що частина внутрішніх переселенців потребує фінансової підтримки від держави, адже з різних причин вони не можуть працевлаштуватися. 

"Водночас ці люди - патріоти, це той скарб, на який ми спиратимемося, відновлюючи Україну після перемоги. Тому дуже важливо для держави підтримувати ВПО, допомагати їм ставати на ноги на новому місці", — заявив депутат.

Зазначимо, що держава з початку великої війни виплачувала вимушеним переселенцям грошову допомогу, але з 2023 року скорочувала для більшості ВПО. Розмір допомоги не змінювався: особи з інвалідністю та діти отримують 3000 гривень, а решта — 2000 гривень.

Парламентська робоча група з питань житла для ВПО працювала з мерами українських міст та закликала їх забезпечити адекватні ціни на оренду квартир. Ткаченко впевнений: за один рік можна було обдзвонити власників нерухомості з проханням не "обдирати" вимушених переселенців.

За його словами, серед орендарів спостерігається неприємна статистика: 7 із 10 "підприємців" живуть за кордоном, а гроші за оренду житла їм відправляють на карти.

"Витрачаються гроші, природно, не в Україні. Більшість тих, хто виїхав, примудряються оформити ще й допомогу для біженців у західних країнах — йдеться далеко не про 2-3 тисячі гривень", — помічає нардеп.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ