Подорожчання палива з 1 липня: Що чекає водіїв | ZI.ua
Акция закончилась

Подорожчання палива з 1 липня: Що чекає водіїв

1 липня 2023, 13:30 | Офіційно 2109
Поділитися:
Подорожчання палива з 1 липня: Що чекає водіїв


З 1 липня в Україні дорожчає паливо. Експерти прогнозують, що вартість дизеля і бензину в середині літа виросте в середньому на 6-10 гривень. Причина подорожчання - повернення довоєнних митних акцизів і ПДВ на паливо. За задумом представників влади, зростання податків повинно стати додатковим джерелом наповнення державного бюджету, який через війну надзвичайно дефіцитний.

В Україні зараз почалася пора жнив. Але аграрії зможуть закупити паливо на весь період збору врожаю тільки після продажу зерна, коли з'являться гроші. Таким чином, подорожчання палива позначиться на ціні продовольства, логістики, пасажирських перевезеннях. 

Економіст Дмитро Горюнов в своїх прогнозах обережно оптимістичний, тому що паливо в Україні в цьому році подешевшало на 15 відсотків. А українська економіка в умовах війни вже бачила цінники за 50 гривень за літр. Тому нинішня компанія з подорожчання палива додасть менше одного відсотка до інфляції цього року – прогнозує експерт.

ри четвертих відсотка до загальної інфляції не виглядає як супер багато. Минулого року пальне подорожчало на 75 відсотків, а інфляція торішня була майже 27 відсотків", - розповідає Горюнов.

Бак до повного з 1 липня буде коштувати в середньому на 500 гривень дорожче. Але різке зменшення попиту на АЗС не прогнозується. Як і різке подорожчання. Паливо, яке вже завезли в Україну, новими митними податками не обкладається, тільки ПДВ. Тому рух цінників буде, швидше за все, повільним, щоб не шокувати українських водіїв.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Коментарі