Що містить в собі план на 2023-2025 роки по відношенню до ВПО | ZI.ua
Акция закончилась

План по внутрішнім переселенцям на 2023-2025 роки прийняв Кабмін

12 квітня 2023, 20:03 | Офіційно 1446
Поділитися:
План по внутрішнім переселенцям на 2023-2025 роки прийняв Кабмін

Сьогодні, 12 квітня, Кабмін схвалив Стратегію державної політики по внутрішньому переміщенню на період до 2025 року. Також затверджено відповідний операційний план на 2023-2025 роки.

Документ розроблений Мінреінтеграцією за підтримки Ради Європи. До його напрацювання також приєдналися експерти міжнародних і громадських організацій, які піклуються про захист прав внутрішньо переміщених осіб.

Прийняття нової Стратегії – це реагування держави на проблеми масового переміщення населення, викликані повномасштабної агресією РФ. Нею передбачена державна підтримка ВПЛ на всіх етапах – від евакуації, в процесі соціальної адаптації на новому місці і до повернення до місця постійного проживання.

Таким чином, держава буде фокусуватися на 5 стратегічних цілях:

1. Реагування країни на виклики внутрішнього переміщення.

2. Безпечна евакуація громадян з небезпечних районів і задоволення їх гуманітарних потреб.

3. Адаптація ВПЛ на новому місці проживання.

4. Інтеграція і розвиток ВПЛ в приймаючих територіальних громадах.

5. Підтримка безпечного повернення в занедбане місце проживання та реінтеграція.

Як підкреслила Віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук, державна політика по внутрішньому переміщенню повинна формуватися комплексно. Зараз основну увагу слід зосередити на адаптації та подальшої інтеграції внутрішньо переміщених осіб у приймаючих громадах.

Це і доступ до освітніх послуг, працевлаштування та підтримка самозайнятості. Важливою складовою є надання професійної психологічної допомоги. Верещук подякувала Рада Європи та громадські організації, які приєдналися до розробки Стратегії. Тепер є чітке бачення, як реагувати на виклики внутрішнього переміщення.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Коментарі