Після перегляду тарифу на електроенергію відключення не припиняться | ZI.ua
Акция закончилась

Після подорожчання світло відключати не перестануть

21 травня 2024, 18:10 | ЖКГ 1383
Поділитися:
Після подорожчання світло відключати не перестануть

Після перегляду тарифу на електроенергію для населення відключення світла не припиняться, тому що для будівництва нових генеруючих потужностей потрібен час.

Про це заявив аналітик Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп у своєму Facebook.

"Після перегляду тарифу відключення нікуди не дінуться. Вони будуть багато місяців, рік, а той два (з невеликими перервами з помірною погодою та споживанням, коли виникатимуть профіцити). Нове покоління не збудується ні за місяць, ні за півроку. А враховуючи, скільки ми втратили в результаті обстрілів будувати потрібно багато і довго", — розповів він.

Прокіп пояснив, що зараз тариф на електроенергію для населення є збитковим, і ті компанії, які його фінансують ("Енергоатом" та "Укргідроенерго") не мають достатньо коштів. Він додав, що до питання перегляду тарифу потрібно підійти прозоро і з чітким обґрунтуванням. Також потрібно подбати про незахищені верстви населення та переглянути систему субсидій.

"Звичайно, коли дійде до підвищення тарифу, влада має діяти цілком прозоро. Сьогодні вже звучить число 4,5-5 грн за кВт·год", — додав аналітик.

Також він написав про втрати в інфраструктурі.

"Нещодавнє опитування від групи Рейтинг показало, що 20% респондентів взагалі не знають про втрати енергетики від російських обстрілів. А ці втрати за останні два місяці масштабні – втрачено понад 9 тис. мегават потужностей (а це більше половини нашого споживання взимку). За два місяці зруйновані або суттєво пошкоджені всі теплоелектростанції. 

Насправді рівень накопичених уражень такий, що наступна зима буде складнішою за зиму 2022-2023 років. Крім цього, відсутність відключень понад рік сформувала враження у багатьох, що в енергосистемі все гаразд. Майже чверть респондентів не чули про заклики до економії та економії електроенергії", — додав він.

Нагадаємо, на Донеччині бригада енергетиків під час виконання ремонтних робіт потрапила під удар ворожого "Ланцета".


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ