Пішов із життя кінорежисер із Дружківки Олег Фіалко | ZI.ua
Акция закончилась

Пішов із життя кінорежисер із Дружківки Олег Фіалко

29 липня 2024, 18:03 | Надзвичайні події | Дружківка 81
Поділитися:
Пішов із життя кінорежисер із Дружківки Олег Фіалко

У віці 78 років помер український кінорежисер Олег Фіалко, який довго й тяжко хворів. 

Про це повідомив колишній голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, пише Дружківка на долонях.

За словами митця, поважний вік із Фіалком "не в'язався": 

Він завжди виглядав людиною, зарядженою жити по-молодому

У Спілці кінематографістів Олег Фіалко був "однією з найпомітніших і найяскравіших постатей", пригадує Тримбач. Уже у 2009 році його разом з Фіалком обрали керувати Спілкою, хоча він зауважив, що кінорежисер "не дуже любив рутину" управлінської роботи. 

"Тепер на Олега чекає політ у кращі світи. О, скільки там їх, його друзів — власне, чи не вся Довженкова кіностудія, куди він прийшов у кінці 1960-х. Олег неодмінно розкаже і покаже їм усе, що тут відбувається, в житті земному…" — наголосив Сергій.

Кінорежисер, сценарист і заслужений діяч мистецтв України народився у місті Дружківка Донецької області в 1946 році. Мав дві освіти — кінознавчу та режисерську, які здобув у Київському театральному інституті імені Івана Карпенка-Карого.

Він розпочав свою кар'єру 1973 року на кіностудії імені Довженка, де працював асистентом режисера, режисером і режисером-постановником.

Одночасно з цим він обіймав посади секретаря Спілки кінематографістів України, заступника начальника Головного управління культури КОДА і постійного президента кількох кінофондів.

Він зняв чимало стрічок, однією з його найвідоміших робіт є біографічний художній фільм "Повернення Баттерфляй" (1982), присвячений життю і творчості видатної української оперної співачки Соломії Крушельницької.

У стрічці зіграв відомий український актор Іван Миколайчук.

Серед інших фільмів Фіалка:

  • драми "Бич Божий" (1988) і "Єралашний рейс" (1977),
  • сатирична кінокомедія "Імітатор" (1990),
  • кримінальна мелодрама "Діви ночі" (2007) за повістю Юрія Винничука.

Був нагороджений орденом "За заслуги" III ступеня.

Олег Фіалко залишив значний слід в історії українського кінематографа. Його роботи продовжують надихати нові покоління кіномитців.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ