Підсумки 2023 року та плани групи глиновидобувних підприємств VESCO в Україні: | ZI.ua
Акция закончилась

Підсумки 2023 року та плани групи глиновидобувних підприємств VESCO в Україні: актуальне інтерв'ю з Євгенієм Цимарманом

3 червня 2024, 09:45 | Офіційно | Дружківка 528
Поділитися:
Підсумки 2023 року та плани групи глиновидобувних підприємств VESCO в Україні: актуальне інтерв'ю з Євгенієм Цимарманом

Група глиновидобувних підприємств VESCO в Україні в 2023 році виконала виробничі плани на рівні, що задовільнив всі потреби клієнтів, та зберегла фінансові показники на рівні прибутковості. Про плани на майбутнє, допомогу ЗСУ та громадам присутності, а також втрати через повномасштабну війну розказав в інтерв’ю генеральний директор групи Євгеній Цимарман.

– У І півріччі прийнято підбивати підсумки діяльності за минулий рік. Як група підприємств VESCO в Україні пережила другий рік війни? Що було зроблено із запланованого?

– За час війни ми навчилися жити в складних умовах і бути гнучкими. Тож команда у 2023 році виконала всі виробничі плани на рівні, щоб закрити 100% замовлень клієнтів. Видобувні роботи ми не проводили, але працювали, не зупиняючись, й виконували шихтування та відвантаження керамічної сировини.

Щоб бути готовими до відновлення більшого виробництва в Україні в будь-який момент, виробничі потужності обслуговували в необхідному обсязі. Основні капітальні інвестиції в сумі 44,5 млн гривень в минулому році були направлені на підтримку в робочому стані напіввагонів та тепловозів, що використовуємо для постачання продукції клієнтам в більшій частині в Європейському напрямку, та на часткове оновлення видобувного обладнання.

Завдяки оперативно перебудованій логістиці група продовжила відвантаження продукції на міжнародний ринок. Найбільшими споживачами української керамічної сировини стали виробники керамічної плитки в Італії. Також ми в повному обсязі забезпечили потреби локального ринку.

-  На жаль, в умовах війни майже всі зазнають тих чи інших втрат. Розкажіть про втрати групи через війну.

- Найсумнішими подіями минулого року для групи стали ворожі прильоти по виробничій інфраструктурі, під час одного з яких загинули два співробітника. Життя двох співробітників – це найжахливіша втрата для нас. Ми надали посильну допомогу родинам загиблих та впровадили додаткові заходи для захисту співробітників на робочих місцях від ворожих атак. У тому числі встановили 6 мобільних укриттів на виробничих майданчиках. Також є значні втрати через руйнування виробничих споруд та техніки на підприємствах групи. «АТ «Часівоярський вогнетривкий комбінат» знаходиться у зоні активних бойових дій.

– Група завжди була значним роботодавцем та платником податків для Донецького регіону. Як справи наразі? Що з соціальною підтримкою громад регіону, яка в умовах війни так необхідна? Адже раніше в соціальні проєкти інвестувались значні кошти.

Загалом податкові платежі групи підприємств VESCO в Україні до бюджетів усіх рівнів у 2023 році склали 155,5 млн гривень. З них 20,3 млн гривень надійшли до державного бюджету та 135,2 млн гривень – до місцевих бюджетів. Ми залишаємось бюджетоутворювальним  бізнесом для Андріївської та Шахівської громад, робимо вагомий внесок в бюджет Дружківської та Краматорської громад попри серйозні виклики для країни та українського бізнесу.

Системних соціальних інвестицій група наразі не реалізує. Точкова благодійна допомога за запитами торік надана на суму 344,5 тис. гривень. З початку війни вже склалася форма взаємодії з громадами регіону нашої присутності, тож коли стається лихо або форс-мажорні обставини, ми надаємо посильну допомогу спец.технікою чи іншими матеріалами. Основні зусилля, звісно, направлені на підтримку ЗСУ, ТРО та громад. З початку війни на ці цілі спрямовано понад 25,9 млн гривень у вигляді товарів чи послуг для зміцнення обороноздатності країни та ефективного протистояння ворогу. В користуванні ЗСУ в 2023 році знаходилось 31 одиниця нашої спецтехніки.

Vesco_003150.jpg

– Група підприємств VESCO в Україні в довоєнний період часто визнавалась такою, де працівники мають стабільні доходи, системне підвищення заробітної плати та посилений соціальний пакет. А як зараз?

Навіть зі значним скороченням обсягів виробництва група своєчасно забезпечує зарплатою персонал та підтримує основні корпоративні традиції. Соціальний пакет, що свого часу був добровільно впроваджений на підприємствах для співробітників, наразі суттєво зменшений, але збережені ключові проєкти, у тому числі продовжено медичне страхування персоналу коштом компанії. Також ми продовжуємо вітати співробітників та їх родини зі святами. Наприклад, із Новим роком, 8 березня, корпоративним святом «День гірника».

Важливим досягненням в умовах війни стало підвищення заробітної плати всіх категорій персоналу з 01 травня 2023 року в середньому на 14%. Так, середня заробітна плата гірників групи підприємств VESCO Україна за підсумками минулого року становить 25 558 грн. Попереднє підвищення проводилось в квітні 2021 року на 10%. Цьогоріч підвищення проведено з 01 травня 2024 в середньому на 15%.

- Розкажіть про виробничі плани. Наскільки стабільне майбутнє працівників групи?

- Це важливе питання. На майбутнє ми бачимо два прогнози – гарний та поганий. Якихось середніх навіть не прораховуємо й не розглядаємо. Почну з гарного прогнозу. У бізнес-плані на 2024 рік, що складали в кінці 2023 року, ми не бачили райдужних перспектив; плани були дуже прагматичні, фактично на рівні 2023 року. За зиму отримано хороші новини від клієнтів, і ми вже прогнозуємо зміни в позитивний бік. Європа, як і раніше, в кризі, але клієнти готові повертатись до нашої глини. На початку війни вони всі почали шукати альтернативу нашій глині, бо не бачили перспектив її стабільних постачань через порушену логістику. Але минуло два роки війни, логістичні шляхи перебудовані, логістика Чорним морем відновлюється, і вони зрозуміли, що глина на ринку є і залишається однією з найкращих. На сьогодні, отримавши вже підтверджені замовлення від клієнтів, в уточнений бізнес-план ми собі закладаємо збільшення обсягів виробництва та запуск видобувних робіт. Попередньо прогнозуємо збільшення обсягів реалізації вдвічі відносно минулого року при тому, що орієнтуємось на найкращий сценарій розвитку подій на фронті й віримо в найшвидшу перемогу. А є ще ті клієнти, що тільки придивляються і потенційно теж можуть повернутися, якщо ми підтвердимо нашу спроможність до стабільних постачань. Щодо поганого сценарію, то ми вже на сьогодні готуємо план повної евакуації персоналу з сім'ями та обладнання. Щоб бути готовими оперативно реагувати. Для себе вже визначили, що докладемо максимум зусиль, щоб допомогти з евакуацією.

– Ми можемо казати, що на сьогодні група має визначені плани, які буде втілювати, допоки це дозволить безпекова ситуація в регіоні й загалом ситуація в країні?

– Так, в нас є чітко визначені плани на 2024 рік, і ми будемо їх дотримуватись. Ми дійсно дивимось у майбутнє з позитивним настроєм, але відповідально, зважаючи на зовнішні обмеження, такі як ситуація на лініях фронту, стабільна робота чорноморських портів та ринок збуту керамічної сировини.

– Чи буде прийом на роботу, якщо заплановано збільшення обсягів виробництва?

– Значного набору персоналу не передбачаємо. Адже з початку року вже прийнято 53 людини здебільшого на робочі спеціальності. За умови подальшої стабільної роботи найближчим часом планується прийняти ще 21 людину на професії: водій автотранспортних засобів, машиніст бульдозера, комірник, маркшейдер, гірник на маркшейдерських роботах, механік дільниці, економіст.

 


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ