Безкоштовне навчання збережуть лише для деяких спеціальностей | ZI.ua
Акция закончилась

Фінансувати вищу освіту в Україні планують за рахунок грантів

14 грудня 2023, 17:14 | Офіційно 1251
Поділитися:
Фінансувати вищу освіту в Україні планують за рахунок грантів

Уряд запропонує на розгляд ВРУ новий підхід до бюджетного фінансування вищої освіти, щоб зробити безкоштовне навчання доступним більшій кількості абітурієнтів. Про це розповів у фейсбук заступник міністра освіти та науки України Михайло Вінницький.

На заміну повного фінансування навчання студентів на бюджетній формі у МОН розраховують запропонувати систему студентських грантів. Держава розподілятиме гроші на бюджетну освіту між великою кількістю студентів. 

"Замість сьогоднішніх 25% вступників, які отримують бюджетне фінансування, 50–60% студентів мають отримувати державну підтримку здобуття освіти через гранти. Ця підтримка може покривати не всю вартість навчання, але все ж таки дозволить більшій кількості претендентів вступити на бажану освітню програму в ЗВО, який на все життя гордо називатимуть «алма матер»", - пише він.

Розмір гранту залежатиме від кількості балів, отриманих під час ЗНО/НМТ. Решту студент або доплатить власним коштом, або отримає пільговий кредит чи соціальний грант для вразливих категорій населення.

Безкоштовне навчання збережуть лише для деяких спеціальностей.

"Система державного замовлення збережеться для тих спеціальностей, які потрібні для державного сектору економіки: лікарі, вчителі, атомні енергетики тощо. Для інших держава має забезпечити можливості здобуття освіти за вільним вибором, більшій кількості молодих громадян", - йдеться у повідомленні.

Систему грантового фінансування планують запустити із 1 вересня 2024 року.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ