Бізнесу не до вподоби новий законопроект щодо мобілізації | ZI.ua
Акция закончилась

Новий законопроект щодо мобілізації не до вподоби бізнесу

5 лютого 2024, 18:47 | Бізнес 3207
Поділитися:
Новий законопроект щодо мобілізації не до вподоби бізнесу

Європейська Бізнес Асоціація (EBA) просить Верховну Раду не ухвалювати урядовий законопроект №10449 про правила мобілізації без доопрацювань через низку суперечливих норм. Про це йдеться у заяві об’єднання.

EВА звертає увагу на те, що зазначений документ фактично є копією законопроєкту №10378 щодо якого бізнес уже висловлював своє занепокоєння, оскільки він містив ознаки порушення Конституції та міг мати негативні наслідки для економіки.

Зокрема, Асоціація вважає вручення повісток дистанційно та обмеження в судовому порядку такими, що суперечать Конституції. Також у EВА викликає стурбованість ситуація біля кордонів.

Наприклад, розгортання правоохоронними органами та ТЦК мобільних постів перед пунктами пропуску через кордон. Наголошується, що співробітники перевіряють документи у водіїв вантажівок, а також видають повістки з наказом з’явитися до ТЦК та СП для уточнення облікових даних. Це призводить до утворення додаткових черг на державному кордоні, паніки серед співробітників компанії, які уповноважені на здійснення відповідних перевезень.

Зазначається, що така ситуація може призвести до втрати довіри від міжнародних замовників, розірвання контрактів, втрати замовлень, звільнення співробітників, зупинення виробничої діяльності компаній в цілому, а також зменшення надходжень до бюджету щодо сплати податків і митних платежів.

У зв’язку з цим EВА закликає додатково передбачити бронювання співробітників, які не належать до критично важливих підприємств. Як приклад в асоціації наводять ідею чиновників про автоматичне бронювання працівників на місяць (з щомісячним продовженням), враховуючи певні критерії: або певний мінімальний обсяг заробітної плати, яку має одержувати особа; чи сплату певної суми податку на доходи фізичних осіб щомісяця; чи інші критерії.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ