Гральний ринок України очікує нова реформа | ZI.ua
Акция закончилась

Нова реформа гральної індустрії очікується в Україні

20 липня 2023, 20:17 | Бізнес 1689
Поділитися:
Нова реформа гральної індустрії очікується в Україні

Якщо запропонований урядом законопроєкт проголосують у ВРУ, буде ліквідовано національного регулятора КРАІЛ та автоматизовано процедуру видачі гральних ліцензій, повідомляє varianty.lviv.

Аналітики інформаційного порталу ukraine-casino відмічають, що за роки 3 роки легалізації увага українців до подібних розваг постійно зростає. При цьому саме легальний бізнес досі стикається з рядом невирішених питань, які гальмують розвиток індустрії та можливості побудови цивілізованого сучасного ринку.

Серед ключових проблем представники бізнесу відмічають високе податкове навантаження та конкуренція зі сторони нелегального бізнесу, який не оплачує ліцензію та не платить податки. Для прикладу, один з найбільших українських операторів Slots City заплатив за ліцензію 23,4 млн гривень. Окрім доволі високої вартості ліцензії, яка в Україні найвище в Європі, Slots City сплачує по 1,5 млн грн ЄСВ на місяць, або близько 19 млн грн на рік. Але навіть ця сума не враховує 18% ПДФО та 1,5% військового збору. Тому питання зміни системи оподаткування зараз ключове для представників легального бізнесу.

Чиновники зазначають, що для прийняття законопроєкту 2317-д спочатку потрібно впровадити державну систему онлайн-моніторингу. Питанням розробки такого софту займається національний регулятор Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ).

Невиконання цієї поставленої задачі – одна з причин, чому уряд у законопроєкті №9256 пропонує ліквідувати Комісію та створити замість неї новий орган. Серед інших причин такого рішення – дуже висока плинність кадрів, які пояснюють високим рівнем корупції, та блокування роботи комісії через складнощі збору кворуму (5 з 7 осіб).

Інша важлива зміна, яку передбачає законопроєкт, – автоматизація процесу видачі гральних ліцензій. З цією ініціативою вже давно виступає очільник Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров. Він вважає, що саме ліквідація КРАІЛ та максимально диджиталізація галузі прибере людський фактор під час видачі ліцензій гральному бізнесу, а значить, максимально знизить рівень корупції.

Повноваження щодо ліцензування передадуть керівнику нового органу. Також вже розглядають можливість подавати заяви на отримання ліцензії через держпортал електронних послуг «Дія». Якщо законопроєкт проголосують, чіткіші правила для всіх учасників ринку розроблять за 3 місяці.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ