Скоро українці будуть отримувати третю платіжку за газ | ZI.ua
Акция закончилась

Незабаром третю платіжку за газ почнуть отримувати споживачі

15 листопада 2023, 12:06 | ЖКГ 1227
Поділитися:
Незабаром третю платіжку за газ почнуть отримувати споживачі

Законодавство надало право власнику обирати організацію, яка винятково на договірних умовах та на платній основі буде здійснювати роботи з технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Відповідно, власнику почнуть виписувати відповідну платіжку з сумою на оплату за утримання внутрішньобудинкових мереж.

Це може бути як місцевий облгаз, так і інші організації, які отримали на це відповідні дозволи. Про це йдеться в матеріалі «ГазПравди».

– Так, власник розуміє, за що саме він буде сплачувати кошти, та контролює дотримання виконання договірних зобов’язань виконавця ТО. Адже належна робота газових комунікацій є запорукою безпеки життєдіяльності усіх мешканців домогосподарства. У випадках виявлення порушень власник може скаржитися на недобросовісне підприємство у відповідні інстанції, – пише видання.

Законодавство містить застереження, що у разі незабезпечення технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових газових мереж у будинку розподіл природного газу припиняється. Однак до завершення остаточного реформування нормативно-правової бази у цій сфері припинення газопостачання облгазами може вважатись маніпулятивним та є порушенням прав його мешканців.

Після укладання договору:

- Один раз на рік спеціалісти повинні здійснювати візуальний огляд газопроводів, перевіряти наявність вільного доступу до них, стан пофарбування і кріплення газопроводу, наявність футлярів у місцях прокладання через зовнішні і внутрішні конструкції будинку, стан ущільнення міжтрубного простору, очищати його від бруду та у разі потреби відновлювати його.

- У багатоквартирних будинках один раз на 6 місяців, а саме до початку та після закінчення опалювального сезону, здійснюється перевірка на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання приладовим методом або мильною емульсією з усуненням виявлених витоків газу. Однак у приватних будинках та квартирах така опція здійснюється вдвічі рідше – лише 1 раз на рік.

- Щороку одночасно з техоглядом газового обладнання здійснюється перевірка наявності тяги в димових та вентиляційних каналах.

- Також не рідше одного разу на рік надавач послуг повинен перевірити належну роботу стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень.

- Один раз на рік перевіряється працездатність запірних пристроїв, установлених на газопроводах. Здійснюється їх очищення від залишків корозії й мастила.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ