"Мовні інспектори" в Івано-Франківську фіксуватимуть порушення | ZI.ua
Акция закончилась

На вулиці Івано-Франківська вийде "мовний патруль": Зусилля спрямують на переселенців

25 жовтня 2024, 14:15 | Офіційно 1188
Поділитися:
На вулиці Івано-Франківська вийде "мовний патруль": Зусилля спрямують на переселенців

В Івано-Франківську провели першу зустріч мовні волонтери, третина з них — переселенці. Охочих стежити за дотриманням законодавства у громадських місцях набралося 40 осіб, і набір "інспекторів" продовжується. На вулиці "мовний патруль" вийде з 28 жовтня.

Про це повідомив міський голова Руслан Марцінків на своїй сторінці у фейсбук.

Добровольцям видали спеціальні посвідчення. Один із мовних волонтерів уже встиг проінспектувати міський магазин.

Марцинків повідомив, що місія кандидатів буде більш просвітницькою. 

"Під час інспекцій заборонено застосовувати фізичну силу, нецензурну лексику чи неввічливість при розмові. Якщо волонтери виявлять порушення, то вони фіксують його на фото чи відео. Після юридичної оцінки порушень, вживатимуться відповідні заходи: підключать міський відділ економіки та управління праці. Вони скеровуватимуть офіційні листи до власників магазинів, кафе чи інших закладів з рекомендаціями усунути порушення. А про системні порушення будуть повідомляти Уповноваженого із захисту державної мови", — повідомляється на  сайті Марцинківа.

За словами Марцинківа, інспектори популяризуватимуть курси українців та роздаватимуть листівки. А також слідкувати за тим, щоб співробітники сфери обслуговування переходили на українську. 


Зусилля інспекторів будуть спрямовані насамперед на переселенців, які говорять "мовою ворога". Нагадаємо, мовний закон України не поширюється на приватне спілкування.

Через бойові дії на Донеччині багато жителів були змушені залишити свої будинки в пошуках безпеки в інших частинах України, у тому числі в Івано-Франківську. 




Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ