На Донеччині почав діяти проект зі збереження нематеріальної культурної спадщини | ZI.ua
Акция закончилась

На Донеччині запустили проект зі збереження нематеріальної культурної спадщини

30 вересня 2024, 19:05 | Офіційно 60
Поділитися:
На Донеччині запустили проект зі збереження нематеріальної культурної спадщини
Коллаж: Этнографический фонд ''Наследие Донетчины''

В українському суспільстві все більше проявляється інтерес до історичного минулого, дослідження та розкриття сторінок національної історії та традицій, які протягом століть приховувалися та переписувалися різними імперіями, до складу яких входила східна частина України. 

Нематеріальна культурна спадщина (НКС) Донеччини є важливою частиною регіональної ідентичності, відображаючи традиції, знання, обряди та звичаї, передані з покоління в покоління. Донецька область має багате культурне різноманіття, що свідчить про її багатовікову історію та перетин різних культур. 

Наразі в обласному переліку зафіксовано 24 елементи НКС. З них 4 вже включені до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини та внесені до інвентаря нематеріальної культурної спадщини, що потребує термінової охорони,  повідомляє Донецька ОВА.

"Сьогодні розпочинаємо наш проєкт «Нематеріальна культурна спадщина Донеччини: Збережене крізь час» з представлення пісні «Чорна стежечка», яка першою отримала статус елемента регіону після окупації Донецька у 2014 році", — повідомили у ДонОВА.

Серед степів Донеччини, у маленькому селі Лозове Лиманської територіальної громади, лунає мелодія, що протягом 120 років залишається незмінною частиною місцевої культури, - пісня «Чорна стежечка». Слова про «чорну стежечку», яка символізує складний життєвий шлях, що лежить між закоханими, відображають багатовікові переживання простих людей. Це історія не лише про кохання, а й про внутрішню силу жінки, яка бореться за своє щастя, звертаючись до ворожки та намагаючись осягнути свою долю. 

Цікаво, що її перші носії - дві сусідки, Харитина Ведь та Олександра Друзь - не просто співали пісню, вони стали провідниками традиції, передавши її своїм нащадкам. І через десятиліття вона продовжує звучати у виконанні місцевого фольклорного колективу «Сива зозуленька»


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ