Мобілізація посилилася: названо єдину умову, за якої можна відмовитися від повіс | ZI.ua
Акция закончилась

Мобілізація в Україні: За якої умови мешканці Костянтинівки можуть відмовитись від повiстки

18 червня 2024, 13:03 | Офіційно | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Бахмут, Торецьк, Мирноград, Слов'янськ, Лиман 13974
Поділитися:
Мобілізація в Україні: За якої умови мешканці Костянтинівки можуть відмовитись від повiстки
Фото из открытых источников

В Україні посилилася мобілізація – 18 травня набув чинності новий закон. Військовозобов'язані чоловіки мають до 16 липня оновити свої дані у ТЦК, ЦНАП чи мобільному додатку «Резерв+».

Їм дозволено видавати повістки будь-де. Названо єдину умову, за якої громадяни можуть відмовитися від отримання документа.

Ситуацію роз'яснили юристи: вони розповіли, що не можна обмежити право йти до укриття, пише TODAY.

Адвокати Катерина Аніщенко та Роман Симутін повідомили, що оголошення повітряної тривоги передбачає інформування українців про небезпеку для їхнього здоров'я та життя. У такій ситуації чоловіки можуть відмовити представникам ТЦК у перевірці документів.

Колишній слідчий Роман Симутін навів приклад зупинки водія правоохоронцями, які намагалися з'ясувати, чи є він тверезим. Пролунав сигнал повітряної тривоги – чоловік відмовився від перевірки та пояснив, що поспішає у укриття. Справу направили до суду і там виправдали обвинуваченого.

«Над тим місцем, де людині вручають повістку, можуть збивати ракету. Якщо така ймовірність існує, її відповідно не можна виключати. У такому разі дії громадянина, який прямує до укриття, будуть виправдані.

Ставити під загрозу життя — це може бути виправдано врученням повістки. Це право людини, яке не обговорюється», - наголосив Симутін.

Зазначено, що не можна затримувати людину під час повітряної тривоги і тим самим наражати її на небезпеку.

Катерина Аніщенко, яка знається на питаннях мобілізації, уточнила, що українець має право пройти в укриття, але вже там має надати документи для підтвердження даних.

У разі конфліктних ситуацій зберігається право зателефонувати до поліції, де записують усі розмови. Можна також попросити увімкнути бодикамеру, щоб зафіксувати дії сторін на відео.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ