Яка мінімальна зарплата може бути в Україні | ZI.ua
Акция закончилась

Мінімальна зарплата в Україні відстає від прожиткового мінімуму

14 серпня 2023, 17:07 | Світ та людина 1506
Поділитися:
Мінімальна зарплата в Україні відстає від прожиткового мінімуму

Багато українців отримують мінімальну заробітну плату. Та вона ледь дозволяє дотягнути до наступної виплати. Адже мінімалка в Україні вже нижча за реальний прожитковий мінімум. Є шанс, що цієї осені мінімальна зарплата може зрости на дві тисячі гривень. Повідомляє one.ua.

Востаннє мінімалка переглядалась ще наприкінці 2022 року. Відтоді через інфляцію та подорожчання енергоносіїв вартість проживання в Україні значно зросла. Наразі мінімальна зарплата становить 6 700 гривень.

Однак за підрахунками реальний прожитковий мінімум у країні вже перевищив цей показник на 11%. Аналітики прогнозують, що до кінця поточного року розрив між дійсним прожитковим мінімумом та мінімалкою збільшиться до 20%. Отож наразі багато громадян не можуть задовольнити навіть своїх базових потреб.

Ще в лютому 2023 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №8431. В ініціативі пропонується підвищити мінімальну заробітну плату. Проте поки що народні обранці з вирішенням цього питання зволікають. Автори ініціативи пропонували провести аж 3 етапи зростання мінімалки у поточному році. Але законопроект так і не був розглянутий.

Отож, мова про квітневе та липневе підвищення, які були в ньому передбачені, вже не йде. Проте, ще є третій етап, який має відбутись у жовтні. Отже, депутати ще мають час, аби проголосувати за законопроект №8431 та бодай трішки покращити життя пересічних українців.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ