У Донецькій області затримано «смотрящего» за вугільною галуззю | ZI.ua
Акция закончилась

Мільярдні борги та елітна нерухомість: У Донецькій області затримано "смотрящого" за вугільною галуззю

17 травня 2024, 19:06 | Кримінал | Покровськ, Мирноград 25392
Поділитися:
Мільярдні борги та елітна нерухомість: У Донецькій області затримано "смотрящого" за вугільною галуззю

На Донеччині затримано підприємця та осіб з його оточення. Йдеться про так званого «смотрящего» за вугільною галуззю в Донецькій області — власника групи компаній «Укрдонінвест», директора і головного бухгалтера ТОВ «Краснолиманське», а також керуючого фінансами бізнесмена. 

Подробиці повідомила нацполіція.

Повідомляється, що свого часу підприємець отримав у спадок частину активів родини Януковича та фактичний контроль над усіма державними шахтами та збагачувальними фабриками східних регіонів. 

У разі незгоди з політикою нового куратора, керівники державних шахт одразу позбавлялися своїх посад, а ті, що займали їхні місця, не мали іншого виходу як працювати за схемою «смотрящого»


Надалі підприємець викупив контрольний пакет акцій ТОВ "Краснолиманське" і фактично заблокував роботу держпідприємства. Розробка вугільних пластів не виконувалася, внаслідок чого ДП «ВК «Краснолиманське» щорічно втрачало близько 1 млрд грн прибутку. 


"Крім того, між державним та приватним підприємством були укладені договори підряду, відповідно до яких шахта за допомогою своєї інфраструктури забезпечує видобуток вугілля для комерційної структури та на рахунки якої повинні були надійти кошти. Установа свої зобов’язання виконувала, а контрагент – ні. Відтак усі виробничі витрати лягали на державне підприємство і, як наслідок, зростала заборгованість по заробітній платі шахтарям, по оплаті енергоресурсів тощо", — повідомили у нацполіції.

У результаті державні активи шахти працюють виключно на власне збагачення приватної фірми, а доведення до критичного стану може призвести до банкрутства. Станом на сьогодні заборгованість товариства становить:

  • понад 2,2 млрд грн — заборгованість за послуги з видобутку;
  • 147 млн грн — борг працівникам шахти;
  • 1,1 млрд грн — борг за електроенергію;
  • 1,1 млрд грн — несплачені податки.
Шахтарі, які не отримують зарплату, були змушені страйкувати, оголошувати голодування, не підніматися на поверхню. У результаті ініціаторів страйків звільняли.

"У цей час організатор злочинної організації купував елітну нерухомість та поповнював свій автопарк. Наприклад, будівля в історичній частині Києва та авто Rolls-Royce вартістю 700 000 доларів", — повідомляє поліція.

Сьогодні, 17 травня, оперативники Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції, детективи ДБР спільно з Офісом Генерального прокурора затримали бенефіціарного власника ТОВ «Краснолиманське» – організатора злочинної організації та трьох її учасників – керуючого фінансами бізнесмена, директора та головного бухгалтера.




Вони затримані у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу. Всім повідомлено підозри за кількома статтями Кримінального кодексу України: – ч. 1, 2 та 3 ст. 255 (створення та участь у злочинній організації), – ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків), – ст. 219 (доведення до банкрутства), – ч. 3 ст. 209 (легалізація майна, одержаного злочинним шляхом). 



Вирішується питання про обрання підозрюваним заходів у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави, а також вживаються заходи щодо відшкодування завданих державі збитків. 

Затриманим загрожує до 13 років позбавлення волі, якщо їхню провину буде доведено. 


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ