У Міграційної службі закликали ЄС не інтегрувати українців | ZI.ua
Акция закончилась

Міграційна служба України просить ЄС не створювати комфортних умов для українських біженців

28 вересня 2023, 20:05 | Офіційно 2052
Поділитися:
Міграційна служба України просить ЄС не створювати комфортних умов для українських біженців
Глава ГМС Наталья Науменко

Державна міграційна служба України просить владу країн, куди виїхали мільйони українців, не створювати для них програми інтеграції. Про це в інтерв'ю Цензор.нет повідомила глава ДМС Наталя Науменко. Вона заявила, що українці за кордоном не є біженцями.

За різними даними, з початку повномасштабного вторгнення росії до 8 млн громадян України поїхали за кордон. Науменко вважає ці дані завищеними. 

"Це дані, перш за все, УВКБ ООН: вони розглядають цих людей як біженців. Ми їх розглядаємо не як біженців, а як людей, які тимчасово виїхали з України. На щастя, колеги з Міграційних служб інших країн мене також підтримують, коли я прошу не розглядати наших громадян як біженців і не створювати програми по їх інтеграції в країні перебування", - заявила чиновниця.

Коли журналіст видання запитав, що робити українцям за кордоном в тому випадку, якщо війна триватиме ще кілька років, Науменко привела в приклад свою сім'ю. 

"Мої діти відмовилися виїжджати з України. Певний час мені було спокійніше, коли вони були на заході України, зараз вони в Києві, і я, звичайно, переживаю, коли тривоги. Тому, звісно, неважко зрозуміти людей, які поїхали, щоб їхні діти були в безпеці. Але ми також розуміємо, що кожне продовження тимчасового захисту - це великий ризик того, що діти йдуть у садочки, в школи, адаптуються і ці сім’ї не повернуться", - вважає глава ДМС. 

Українці зараз мають статус тимчасового захисту в країнах, де вони знаходяться. В ЄС йдуть дискусії щодо продовження цього статусу. Програма тимчасового захисту дозволяє українцям легально перебувати на території європейських країн. Українці можуть отримувати посвідку на проживання, влаштовуватися на роботу, оформляти медичне страхування, влаштовувати дітей в дитячі садки і школи. Якщо дію тимчасового захисту скасують, то українцям в Європі жити стане набагато складніше.






Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ