Як уберегтися від аномальної спеки, радять медики | ZI.ua
Акция закончилась

Медики Костянтинівки розповіли, як уберегтися від спеки

12 липня 2024, 07:58 | Світ та людина, Здоров'я | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Торецьк, Мирноград, Слов'янськ, Добропілля, Лиман 2118
Поділитися:
Медики Костянтинівки розповіли, як уберегтися від спеки
Фото - автора

З початку місяця у Костянтинівці та інших містах Донецької області стоїть аномально спекотна погода. Та й найближчими днями, за прогнозами синоптиків, стовпчики термометра не опустяться нижче за + 30 градусів.

Як уберегтися від спеки, розповіла завідувачка Костянтинівської філії ГУ «Донецький обласний центр контролю та профілактики захворювань МОЗ України» Світлана Величко.

За даними Національного інституту здоров'я, тіло людини не повинно бути гарячим надто довго, оскільки надмірна спека може завдати шкоди мозку та іншим органам. Потовиділення є природною системою охолодження організму.

Але коли цього недостатньо, підвищується ризик розвитку гіпертермії, пов'язаної зі спекою, ознаками якої є теплові судоми, набряк і забій. Спека у поєднанні з високою вологістю посилює цей ризик, оскільки рівень насиченості повітря змушує піт накопичуватися на шкірі, не даючи тілу охолоджуватися природним шляхом.

Названо кілька способів охолонути без кондиціонера:

1. Уникайте зневоднення, їжте морозиво. Коли вам спекотно, і ви почервоніли, вживання рідини є першим та головним кроком до охолодження. У той же час температура води не має значення, оскільки ваше тіло нагріває її.

Крім того, на якийсь момент урятуватися від спеки допоможе вживання замороженого льоду чи морозива. Однак не перестарайтеся з цукром –, він прискорює метаболізм і людина починає відчувати внутрішній жар.

2. Прийміть холодний душ, використовуйте мокрі рушники Щоб отримати ще більше прохолоди під час душу, використовуйте м'яте мило: наприклад, ментол у м'ятній олії активує рецептори мозку, які повідомляють тілу, що те, що ви їсте чи відчуваєте, холодне .
Також можна додати мокрий рушник або пакети з льодом на зап'ястя або на шию. У цих точках пульсу кровоносні судини розташовані близько до шкіри, тому людина може охолонути швидше.

3. Перехресна вентиляція Простий відпочинок поруч із невеликим вентилятором знизить температуру вашого тіла. Використовуйте вентилятор на кухні та у ванній кімнаті. Протягом дня закривайте вікна, зокрема шторами, коли виходить сонце, а потім відкривайте їх з обох боків будинку чи квартири, коли спека спаде

4. Спіть на білизні, що дихає. Бавовна – один із тих матеріалів, які допоможуть зберегти прохолоду всю ніч. У той же час не охолоджуйте та не заморожуйте ковдри та одяг перед сном. Адже через кількість енергії, яку вони можуть поглинути з тіла, ці речі зігріються лише за кілька хвилин і перетворяться на вологу тканину.

Також експерти радять у спеку готувати вранці та концентрувати тепло централізовано в одному місці, наприклад, у мультиварці


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ