Одна з головних традицій на Масляну, яка в 2023 році святкується з 20 по 26 лютого – це приготування млинців. Зібрали для вас топ-5 різних, смачних і незвичайних рецептів млинців. Серед них як солодкі, так і солоні варіанти.
Млинці з сиром та зеленню
Складові:
2 яйця
1 ч.л. солі без гірки
1 ч.л. цукру
200 г борошна
1 ч.л. розпушувача
500 мл молока
100 г твердого сиру
2 ст.л. олії
жменька зелені (цибуля + кріп)
Спосіб приготування:
Натираємо на середній або дрібній терці твердий сир. Подрібнюємо зелень. Змішуємо яйця з цукром і сіллю. Просіюємо борошно до яєць і додаємо розпушувач, перемішуємо. Потроху додаємо тепле молоко, масло, натертий сир і нарізану зелень. Смажимо на антипригарній сковороді до золотистого кольору з двох сторін.
Крепи з маком
Крепи – це французькі тонкі бездріжджові млинці на молоці, що відрізняються легкістю і ніжністю.
Складові:
молоко – 300 мл
борошно – 200 гр
яйце – 2 шт
олія – 75 мл
цукор – 55 гр
мак кондитерський – 30 гр
вершкове масло — для смаження
сіль — щіпка
Спосіб приготування:
Збити яйця. Додати молоко і олію, всипати сіль і цукор. Збивати поки цукор не розчиниться. Додати потроху борошно, не допускаючи створення грудок. Всипати мак, перемішати. Залишити на 10-12 хв. Розігріти млинцеву сковороду, змастити поверхню вершковим маслом. Порційно наливаючи млинцеву суміш на сковороду тонким шаром, обсмажити млинці з двох сторін по 1 хв. Подають французькі макові млинці з фруктовим джемом, кленовим або шоколадним сиропом.
Гарбузові млинці
Складові:
200-250 г гарбузового пюре
2 яйця
350-400 мл молока
150 г борошна
5 г розпушувача
2 ст.л.сахара
сіль
1 ч.л.кориці
1/4 ч.л.мускатного горіха
2-3 ст.л. олії
Спосіб приготування:
Гарбуз почистити, нарізати невеликими шматками, залити трохи водою і протушкувати до готовності. Воду злити, гарбуз пробити блендером, дати охолонути. З'єднати яйця з цукром, сіллю, мускатним горіхом і корицею. Додати гарбузове пюре і перемішати. Влити молоко і додати борошно з розпушувачем. Ретельно перемішати, влити масло, тісто має бути рідке. Залишити тісто на 20 хвилин. Смажити млинці на розігрітій сковороді.
"Здорові" млинці ( дієтичні )
Складові:
рисове борошно – 1/2 ст;
мигдальне молоко – 1 ст;
лляне борошно – 2 ст. л;
тростинний цукор – 2 ст. л (опціонно);
сіль – щіпка;
сода – 1/2 ч. л. (опціонно).
Спосіб приготування
У мисці змішайте 2 столові ложки лляного борошна з мигдальним молоком, додайте сіль, соду і цукор, гарненько збийте. Залиште на 4 хвилини, щоб лляне борошно разбухло. Потроху додавайте рисове борошно в рідину, безперервно помішуючи тісто віночком. Якщо вийде густо, розбавляйте водою. Випікайте млинчики на сковороді з невеликою кількістю масла. Зверху млинчики можна прикрасити ягодами і додати трохи м'яти, меду. Шари між млинцями можна трохи змастити кокосовим маслом або медом.
Млинці на майонезі "Ніжні"
Такі млинці ніколи не рвуться, а смажити їх можна без олії на сухій сковороді.
Складові:
0,5 л теплої води
9 ст. л. борошна
2 ст. л. майонезу
2 яйця
2 ст. л. цукру
15 г ванільного цукру
2 ст. л. олії
щіпка солі
Спосіб приготування:
Збийте міксером або віночком майонез, яйця, цукор, сіль і ванільний цукор. Додайте теплу воду і просіяне борошно. Добре перемішайте, щоб не було грудочок і налийте олію. Дайте відпочити тесту 20 хвилин. Змастіть сковороду олією, але тільки один раз – на початку смаження, поставте її на середній вогонь. Невелику кількість тіста рівномірно розподіліть по поверхні сковороди і обсмажуйте млинці по 1-2 хвилини з кожної сторони.
Коментарі