Люди, чий зруйнований будинок знаходиться в окупації, теж зможуть отримати | ZI.ua
Акция закончилась

Люди, чий зруйнований будинок знаходиться в окупації, теж зможуть отримати компенсацію

17 квітня 2023, 16:52 | Офіційно 1308
Поділитися:
Люди, чий зруйнований будинок знаходиться в окупації, теж зможуть отримати компенсацію
Иллюстративное изображение

У травні почне діяти законопроект про механізми виплати компенсацій за пошкоджене і зруйноване житло. Подати заяву на отримання компенсації зможуть також і ті, чиє зруйноване житло залишилося на окупованій території.

Для цього необхідно буде подати відповідні фото- або відеодокази, повідомила в інтерв'ю "Радіо свобода" автор закону про компенсацію за зруйноване війною житло, народний депутат Олена Шуляк.

"На сьогодні є різні сучасні засоби - і фотозйомка, і фотоаерозйомка, різні роботи зі супутниковими даними. Ми спілкувалися з фахівцями, не бачимо там ніякої проблеми, щоб зафіксувати такі руйнування", - зазначила Олена Шуляк.

Проблеми будуть виникати, якщо у претендентів немає документів, що підтверджують факт власності житла, але тільки в певних випадках. Якщо люди стали власниками житла після 2013 року, проблем не повинно бути, адже з тих пір всі дані про власність нерухомості містяться в електронному реєстрі.

В отриманні копій документів допомагатиме спеціальна комісія, яка буде звертатися в різні відомства, реєстри, до місцевих рад, щоб дізнатися, чи є у них інформація про право власності на житло. Якщо немає - потрібно йти в суд і там доводити своє право власності.

"Звичайно, це буде трохи затягнуто по часу. Але я впевнена, що наші суди, розуміючи проблематику, яка є сьогодні у людей, яким немає, по суті, де жити, вони точно такі судові процеси будуть прискорювати", - зазначила автор закону.

Нагадаємо, українці через мобільний додаток "Дія" подали вже 350 тисяч заявок на отримання компенсації.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Коментарі