Кур'єри, таксисти, фотографи: Самозайняті перейдуть на спеціальний режим | ZI.ua
Акция закончилась

Кур'єри, таксисти, фотографи: Самозайняті перейдуть на спеціальний режим оподаткування

25 жовтня 2023, 14:05 | Офіційно 1758
Поділитися:
Кур'єри, таксисти, фотографи: Самозайняті перейдуть на спеціальний режим оподаткування

У Верховній Раді зареєстрували законопроект № 10166 про введення спеціального режиму оподаткування для самозайнятих осіб. Буде спрощено і автоматизовано облік, крім того, вони будуть платити низький податок — 6%.

Головна ідея законопроекту № 10166 про введення спецрежиму оподаткування для самозайнятих – це спрощення для них процедури сплати податків і їх зниження. Інформація про те, що вони будуть платити великі податки, не відповідає дійсності, повідомив народний депутат, один з авторів законопроекту Ярослав Железняк в коментарі УНН.

На питання чи дійсно хочуть за допомогою законопроекту № 10166 ввести в Україні оподаткування для перукарів, кур'єрів, Железняк пояснив наступне.

"Ні. Таке формулювання точно не правда, тому що всі перераховані і багато інших (працівники цих сфер – ред.) вже платять податки. І зараз існує оподаткування. Немає сфер, в яких немає податків, і ці податки досить високі і значно більше, ніж ми запропонували", - сказав він. 

Він зазначив, що бізнес вийшов з цією пропозицією. 

"Ми довго її напрацьовували, років півтори для платформи Glovo, Uklon, Uber, Bolt, Kabanchik і т.д. Обговорювали варіанти, які можуть бути зручні для самих умовно кур'єрів або самозайнятих осіб, тому що у них не завжди є час заповнювати за себе декларації, платити податки і для них це створює великі проблеми і потім неприємні ситуації у взаємодії з державою. А з іншого боку, так, щоб ця держава могла контролювати. Ми нарешті знайшли механізм через банки, вони погодилися, коли умовно кур'єр надає свої послуги, або таксист, то платформа про це повідомляє в банк де відкритий рахунок і автоматично держава списує податок", - розповів Железняк. 

Він пояснив, що законопроект № 10166 створений для працюючих на тимчасовій зайнятості та надає свої послуги в першу чергу через онлайн платформи для того, щоб їм платити податки зручніше, дешевше і зрозуміліше. 

"Цей законопроєкт ніяким чином не змінює ситуацію, в якій людина не платить податки. Він не посилює відповідальність, не зменшує її. Зараз податки є і вони більші для таких осіб, а ми їх робимо меншими й зручнішими, от й вся різниця. Головна ідея цього законопроєкту дуже проста, що ви як кур’єр надаєте кур’єрські послуги, а платформа за вас подає всю звітність в банк й банк автоматично сплачує за вас податки", - сказав Железняк.

У разі прийняття законопроекту, перейти на спеціальний режим оподаткування зможуть ті, хто займається одним з 20 видів діяльності. 

1. Надання послуг з догляду за хворими, особами з інвалідністю, недієздатними або обмежено дієздатними особами, людьми похилого віку.
2. Надання послуг таксі та інші послуги перевезення легковими автомобілями.
3. Кур'єрська діяльність, тобто будь-які послуги з доставки на дім.
4. Проведення ремонтних робіт об'єктів житлової та нежитлової нерухомості.
5. Надання послуг перекладу текстів.
6. Дресирування і догляд за домашніми тваринами.
7. Організація і проведення святкових заходів (тамада, провідний і т.д.).
8. Діяльність в сфері охорони здоров'я людини, яка не потребує ліцензії (фізіотерапевти або інший парамедичний персонал в сфері оптометрії, гідротерапії, лікувального масажу, трудотерапії, логопедії, хіроподії, гомеопатії, мануальної терапії, голковколювання, а також діяльність психоаналітиків, психологів і психотерапевтів).
9.  Послуги з виконання фоторобіт.
10. Послуги домашньої прислуги.
11. Послуги по догляду за дитиною.
12. Послуги, пов'язані з очищенням і прибиранням житлових приміщень за індивідуальним замовленням фізичних осіб.
13. Послуги по ремонту одягу і побутових текстильних виробів на дому.
14. Послуги по ремонту трикотажних виробів на дому.
15. Послуги по ремонту шкіряних галантерейних і дорожніх виробів на дому.
16. Послуги на дому по ремонту радіотелевізійної та іншої аудіо- та відеоапаратури.
17. Послуги на дому по ремонту електропобутової техніки та інших побутових приладів.
18. Послуги на дому з технічного обслуговування і ремонту музичних інструментів.
19. Перукарні послуги на дому.
20. Послуги манікюру і педикюру на дому.

Автори законопроекту очікують залучити до оподаткування своєї діяльності понад 300 тис. самозайнятих українців. Сумарний дохід від такого оподаткування складе близько 10 млрд гривень на рік.



Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ