Пенсія за віком достроково: Хто сьогодні має право | ZI.ua
Акция закончилась

Хто у Костянтинівці має право на достроковий вихід на пенсію за віком

12 червня 2024, 13:24 | Офіційно | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Бахмут, Торецьк, Мирноград, Слов'янськ, Добропілля, Лиман 1425
Поділитися:
Хто у Костянтинівці має право на достроковий вихід на пенсію за віком
Фото из открытых источников

Достроковий вихід на пенсію регулюється ЗУ від 09.07.2003 №1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Відповідно до цього закону, право на призначення дострокової пенсії за віком мають особи з інвалідністю зору I групи – сліпі. А також - особи з інвалідністю з дитинства І групи.

Вони, звичайно, отримують пенсію по інвалідності, але пенсія за віком за певних умов (стаж, зарплата) може бути набагато вищою за пенсію за інвалідністю.

Таке право вищезгадані громадяни набувають після досягнення чоловіками 50 років, жінками 40 років. Однак є одна умова: чоловіки повинні мати щонайменше 15 років страхового стажу, жінки – не менше 10 років.

Як повідомили у Головному управлінні ПФУ на Донеччині, підставою для отримання пенсії є звернення людини до сервісного центру. За недієздатних осіб та осіб, дієздатність яких обмежена, звернення надають їх законні представники.

Для призначення дострокової пенсії за віком необхідно надати такі документи:

паспорт;
ідентифікаційний код;
документи про страховий стаж (трудова книжка, диплом про освіту, військовий квиток тощо);

довідку МСЕК про визнання людини особою з інвалідністю по зору І групи – сліпим та особам з інвалідністю з дитинства І групи;

довідку про заробітну плату для обчислення пенсії за 60 календарних місяців поспіль до 1 липня 2000 року (за бажанням);
свідоцтво про шлюб (у разі зміни прізвища);

Перевірити свій стаж та подати заяву на призначення дострокової пенсії можна через веб-портал електронних послуг ПФУ: https://www.pfu.gov.ua


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ