Багатьом українцям надали право вийти на пенсію у 55 років | ZI.ua
Акция закончилась

Хто із мешканців Костянтинівки цього року може вийти на пенсію у 55 років

5 серпня 2024, 13:09 | Офіційно | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Бахмут, Торецьк, Мирноград, Слов'янськ, Добропілля, Лиман 864
Поділитися:
Хто із мешканців Костянтинівки цього року може вийти на пенсію у 55 років
Фото из открытых источников

У прес-службі ПФУ розповіли про те, що у 2024 р. дещо змінилися критерії, яким треба відповідати, щоб вийти на пенсію у 55 років, пише TODAY.

Право дострокового виходу на пенсію надається громадянам, які тривалий час пропрацювали на шкідливому та тяжкому провадженні. Список таких професій, посад та проваджень, які дають право достроково вийти на пенсію, визначено Кабміном.

Але майбутні пенсіонери повинні мати не лише певний мінімальний стаж роботи на шкідливому виробництві, а й певну кількість років сумарного стажу.

Зокрема, закон висуває такі вимоги до стажу

чоловіки повинні мати не менше 30 років загального стажу, з яких не менше 12 років та 6 місяців на важких та шкідливих роботах;

жінки повинні накопичити не менше 25 років загального стажу, з яких не менше 10 років на важких та шкідливих роботах.

З 1 квітня 2024 року почала діяти оновлена норма закону щодо дострокового виходу на пенсію. Відповідно до цієї норми, право на пенсію у 55 років також мають вчителі, які мають не менше 30 років педагогічного стажу.

У страховий стаж зараховуються такі періоди:
усі періоди роботи;
час навчання на стаціонарі;

проходження військової служби;
період догляду матері за дитиною до досягнення нею 3-річного віку.

Усі ці періоди до 1 січня 2004 року, за наявності відповідних документів, автоматично зараховуються до стажу. А ось після 1.01.2004 до стажу враховують лише ті періоди, за які було сплачено страхові внески до ПФУ.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ