500 тисяч українців призиватимуть протягом усього року | ZI.ua
Акция закончилась

Авдіївку можуть незабаром захопити, а Мар'їнки більше немає: Ключові заяви Залужного

26 грудня 2023, 17:55 | Офіційно 2520
Поділитися:
Авдіївку можуть незабаром захопити, а Мар'їнки більше немає: Ключові заяви Залужного

Сьогодні у Києві відбулася перша прес-конференція головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Він відповів на запитання про гучний закон про мобілізацію, а також про те, як справи на фронті.

За словами головнокомандувача, Мар'їнки більше не існує, а ЗСУ відійшли на околиці міста.

"Мар'їнка протрималася майже два роки. На сьогоднішній день наші війська ще знаходяться у північній її частині. Наші війська підготували оборонний рубіж поза цим населеним пунктом. Але я можу сказати, що цього населеного пункту більше не існує, росіяни знищують квартал за кварталом, вулицю за вулицею. Ми відійшли на околиці Мар'їнки, у цьому немає нічого такого, що може спричинити суспільний резонанс", - заявив він.

Щодо Авдіївки, то Залужний припустив, що через 2-3 місяці місто буде захоплене росіянами.

"Нам дорогий кожен клаптик землі, оборонятимемо рівно стільки, скільки буде сил. Якщо сил недостатньо – зберігаємо людей, а потім відвоюємо. Не треба нам зациклюватися і робити якесь "шоу чи скорботу" навколо конкретного населеного пункту. Ведення військових дій підпорядковується своїм законам, які не залежать від того, чи це сподобається депутатам чи журналістам", - повідомив Залужний.

Він повідомив, що роботою ТЦК незадоволений. 

"Щодо ТЦК, то станом на сьогоднішній день, чесно сказати, їхньою роботою я поки що не задоволений. Однак можливості ТЦК щодо набору військових не втрачені... Ми простежили, щоб ключові посади, які безпосередньо працюють над організацією цього процесу, щоб вони залишилися і продовжили цю роботу. Думаю, що ми з цим завданням упораємося", - сказав він.

400-500 тисяч українців набиратимуть для служби протягом усього 2024 року.

"Цифру 400-500 тисяч мобілізованих військове командування сформувало на весь наступний рік. Вона враховує покриття поточного некомплекту, формування нових військових частин та прогнозування наших втрат, які ми можемо зазнати протягом року. Озвучувати цю цифру і те, яка цифра стосується іншого розділу показників, я не можу, бо це військова таємниця," - заявив головнокомандувач.

Щодо відстрочки та "реєстру ухилянтів", Залужний відповів, що це не його компетенція. 

"Для цього є центральний орган виконавчої влади, який може це визначити. Ще раз повторюся, що мені потрібні люди, мені потрібні боєприпаси, мені потрібна зброя, щоб продовжувати запровадження бойових дій", - відповів він.

У законопроекті про мобілізацію прописано термін служби - 36 місяців. Генштаб ЗСУ та Міноборони погодилися на цифру 36 місяців, сподіваючись на два моменти: що не буде загострення на фронті і що цих людей через 36 місяців буде ким замінити.

"Ми погодилися з напрацюванням Міноборони, що це має бути саме ця цифра. Але це та норма, яка не зовсім реальна за тих умов, у яких ми діємо, залишається сподіватися, що інтенсивність бойових дій не збільшиться, і ми зможемо зробити заміну тих людей, яких ми плануємо замінити за 36 місяців. Але уряд повинен розуміти, що якщо йдеться про 36 місяців демобілізації, то скоріш за все розпочати цей процес необхідно буде із заклику людей та підготовки", - сказав головнокомандувач.

Залужний додав, що наступний 2024 буде іншим. Проблеми та шляхи їх рішень вже знайдено.

"2024 рік не просто відрізнятиметься, він повинен відрізнятися, інакше на нас чекає те, про що я  писав у статті. Відповідно, ми ці проблеми знайшли, і знайшли вже десь 90% вирішення цих питань, які потрібно буде обов'язково вирішити, щоб наступного року діяти більш ефективно та найголовніше – зберегти людей. Над цим працюємо. З нами повністю погодились наші партнери, які також цікавилися цим питанням. Тож можу вас запевнити, що наступний рік відрізнятиметься... Ми принаймні для цього робимо все", - повідомив він.



Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ