Україна здобула перший у своїй історії Оскар | ZI.ua
Акция закончилась

"20 днів у Маріуполі": Україна здобула перший у своїй історії Оскар

11 березня 2024, 09:44 | Світ та людина, Історія | Маріуполь 1431
Поділитися:
"20 днів у Маріуполі": Україна здобула перший у своїй історії Оскар

На 96-й церемонії вручення призів американської кіноакадемії, що відбулася в Лос-Анджелесі, стрічка українського режисера Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" отримала Оскар. Це перша нагорода найпрестижнішої кінопремії в українській історії. Стрічка визнана найкращою у категорії "Повнометражний документальний фільм". 

На сцену разом із Мстиславом Черновим піднялися фотокореспондент Євген Малолітка та продюсер Василіса Степаненко. Вони разом працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році. 

"Це перший Оскар в українській історії. Але, мабуть, я буду першим режисером на цій сцені, який скаже, що я хотів би, щоб я ніколи не знімав цей фільм. Я хотів би обміняти нагороду, щоб Росія ніколи не окупувала наші міста, не вбивала десятки тисяч моїх співвітчизників", – заявив Мстислав Чернов зі сцени.

Також Мстислав Чернов закликав світових кінематографістів використати свої голоси, щоби підтримати Україну.

Як журналіст агентства Associated Press Мстислав Чернов із фотографом Євгеном Малолеткою та продюсером Василісою Степаненко вже прибули до Маріуполя, коли розпочалася атака на місто. Багато в чому саме завдяки їхній роботі світ дізнався про те, що відбувалося в Маріуполі навесні 2022 року, коли російські війська брали в облогу місто і день за днем руйнували його.

Один із головних героїв фільму – поліцейський Володимир Нікулін. Він допомагав висвітлювати знищення будинків, бомбардування пологового будинку, вбивство дітей та виживання у підвалах у блокадному Маріуполі. Володимир Нікулін служить уже понад 30 років. 2014 року виїхав із тимчасово окупованого Донецька, ніс службу в оточеному Маріуполі. У серпні 2023-го було поранено, коли надавав допомогу постраждалим внаслідок російських обстрілів Покровська.



Фільм поки що недоступний на популярних стрімінгових сервісах.





Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ