Обласна прес-конференція «Всеукраїнський тиждень безпеки дорожнього ру | ZI.ua
Акция закончилась

Обласна прес-конференція «Всеукраїнський тиждень безпеки дорожнього руху»

24 ноября 2015, 12:40 4485
Поделиться:
Обласна прес-конференція «Всеукраїнський тиждень безпеки дорожнього руху»

Регіональний представник Державного підприємства «Український медичний центр безпеки дорожнього руху та інформаційних технологій» Міністерства охорони здоров’я України» в Донецькій області, директор Державного закладу «Науково-практичний медичний реабілітаційно-діагностичний центр Міністерства охорони здоров’я України» (ДЗ «НПМ РДЦ МОЗ України»), президент Громадської організації «Всеукраїнська професійна психіатрична ліга», Заслужений лікар України, доктор медичних наук, доктор філософії, професор кафедри медичної інформатики Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика Олег Анатолійович Панченко ініціював проведення прес-конференції на тему: «Всеукраїнський тиждень безпеки дорожнього руху» (ДЗ «НПМ РДЦ МОЗ України», вул. О. Невського, 14, конференц-зал).

Метою заходу стало привернення уваги громадськості та різних верств населення до суспільно значущої проблеми забезпечення безпеки дорожнього руху. З 09 по 15 листопада в України пройшов Тиждень безпеки дорожнього руху. Головний символ — Дитяча декларація з безпеки дорожнього руху з хештегом #SaveKidsLives, адже кожного року понад 186 тис. дітей гине в автомобільних аваріях по всьому світі і випадки смертності серед дітей віком 15–17 років в автопригодах займають перше місце в світі. Поточний рік оголошено Організацією Об’єднаних Націй Міжнародним дитячим роком.
За оцінками міжнародних експертів з охорони здоров’я, у разі невжиття термінових заходів до 2020 року аварії на дорогах стануть однією з головних причин смертності в світі, випередивши серцево-судинні захворювання та СНІД.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Україна є однією з найбільш небезпечних країн для учасників дорожнього руху. Серед причин смертності в Україні одне з перших місць посідає смерть від травм, значна частина яких пов’язана з дорожньо-транспортними пригодами (ДТП), і, зокрема з вини водіїв транспортних засобів, які за станом здоров’я не могли та не мали права керувати транспортним засобом. Ризик травмування або загибелі на наших дорогах у 5–6 разів перевищує відповідний показник розвинених країн Європи. Одним з основних факторів забезпечення безпеки дорожнього руху є стан здоров’я водія.

До участі до прес-конференції запрошено завідуючого науковим відділом ДЗ «НПМ РДЦ МОЗ України», віце-президента Громадської організації «Всеукраїнська професійна психіатрична ліга», доктора медичних наук, заслуженого діяча науки та техніки України — Ігоря Івановича Кутька, головного спеціаліста відділу розвитку інфраструктури управління розвитку інфраструктури Департаменту розвитку базових галузей промисловості Донецької обласної державної адміністрації Андрія Володимировича Глущенка, Благочинного Миколаївського округу протоієрея Андрія Чичеринди, а також представників засобів масової інформації.

Олег Анатолійович повідомив, що щорічно від ДТП гинуть близько 1,25 млн осіб, 75 % загиблих — чоловіки, ДТП є першою причиною смертності серед осіб у віці 15 до 29 років (за даними ВООЗ), отже Україна втрачає на дорогах свій працездатний потенціал. Олег Анатолійович представив схему організації медико-психологічних оглядів кандидатів у водії і водіїв до керування транспортним засобом в своїй презентаційній доповіді «Гармонізація медико-психологічних підходів до європейських стандартів безпеки дорожнього руху» та зробив акцент саме на вчасності проведення прес-конференції.

Ігор Іванович закликав до негайного вжиття заходів щодо поліпшення сучасного стану забезпечення безпеки дорожнього руху з використанням пропонованої схеми організації медико-психологічних оглядів задля попередження виникнення ДТП, та висловив впевненість, що законодавчий характер прес-конференції в майбутньому принесе свої плідні результати.

Департаментом розвитку базових галузей промисловості Донецької обласної державної адміністрації ведеться статистичний облік та аналіз ДТП. У зв’язку з ліквідацією Державної автомобільної інспекції і Міжрайонного реєстраційно-екзаменаційного відділу Державної інспекції безпеки дорожнього руху існуючої система зазнає кардинальних змін, зауважив Андрій Володимирович.
Благочинний Миколаївського округу протоієрей Андрій Чичеринда зазначив, що людина, яка порушила закон держави (наприклад, через невиконання правил дорожнього руху) — порушила Божий Закон. Священнослужитель ознайомив присутніх з сумною датою — Всесвітнім днем пам’яті жертв ДТП, який надає можливість звернути увагу на масштаби емоційних страждань та є важливим інструментом у контексті глобальних зусиль зі скорочення кількості жертв ДТП. 15 листопада в усіх храмах м. Костянтинівка та Костянтинівського району відбулися поминальні молебні до Всесвітнього дня пам’яті жертв ДТП.

На прес-конференції було представлено обґрунтування щодо необхідності прийняття Закону України «Про дорожній рух та його безпеку» у зв’язку з існуючою ситуацією на дорогах України, причинами незадовільного стану безпеки дорожнього руху, недоліками діючого законодавства у сфері дорожнього руху та його безпеки, а також шляхами вирішення цієї нагальної проблеми.

На прес-конференції були підведенні підсумки Тижня, висвітленні основні перспективні напрямки щодо забезпечення безпеки дорожнього руху: якнайшвидше внесення змін в існуючу систему допуску кандидатів у водії та водіїв до керування транспортним засобом, а також практичні шляхи їх реалізації, що дозволять реально знизити кількість аварій на дорогах, число травмованих і загиблих у ДТП громадян України, фінансові витрати населення і держави, а також сприятиме приведенню вітчизняного законодавства з питання безпеки дорожнього руху до європейських стандартів.

У ході прес-конференції представники преси та телебачення мали можливість задати актуальні питання офіційним особам для інформування громадськості.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ

Комментарии