Як не помилитись з вибором нового акумулятора для вашого авто | ZI.ua
Акция закончилась

Як не помилитись з вибором нового акумулятора для вашого авто

17 января 2024, 18:39

Як не помилитись з вибором нового акумулятора для вашого авто

Якщо ваша АКБ «вмирає», про це свідчить зниження сили струму та його низька напруга. Характерні ознаки цього: стартер, який підвиває при заводі автомобіля, а також фари, прилади на «торпеді» та підсвічування в салоні, що світять тьмяно. Якщо все зовсім погано, то при спробі завести автомобіль не відбувається нічого, а сам автомобіль замкнений і не реагує навіть на брелок сигналізації. Однак купити акумулятор може виявитися не так вже і просто, адже вони бувають досить різні і за дуже різними цінами.

Особливості вибору АКБ

Якщо ви купите АКБ, яка не підходить до вашої машини, це може стати марною витратою грошей. Найпростіший спосіб правильно вибрати акумулятор – порадитися хоча б із продавцем магазину. Повідомте йому свої пріоритети у виборі і те, чим ви готові поступитися: ціна, надійність, регулярність обслуговування тощо. Ідеальних виробів не існує, але ви можете обрати ідеальний саме для вас, якщо знаєте сильні і слабкі сторони різних типів АКБ. Виділяють 8 видів:

1. Сурм'янисті — коштують недорого, але не дуже надійні, потребують регулярного обслуговування. Дають низький струм і досить швидко розряджаються.

2. Малосурм'янисті — невибагливі до електричних властивостей авто. Низька вартість, але необхідне часте обслуговування та контроль рівня рідини.

3. Кальцієві — втрата рідини зведена майже до нуля. Такі акумулятори мають низьку схильність до саморозряду, але якщо АКБ цього типу розряджена повністю, відновити її можна лише протягом першої доби. Також вона чутлива до різких перепадів електричної мережі авто.

222223340.jpg

4. Гібридні — увібрали в себе краще від сурм'янистих та кальцієвих. Вимагають обслуговування – контроль рівня рідини, своєчасне поповнення рідини.

5. AGM — найпросунутіші у технічному плані, майже не схильні до зносу, що дуже сильно підвищує надійність і термін служби пристрою. Мінус, мабуть, лише один – дуже висока ціна.

6. Гелеві АКБ — легко впораються з глибокими розрядами, але вкрай чутливі і практично не переносять перепадів напруги. Коштують дорого.

7. EFB — по суті, це покращена свинцева АКБ. Має підвищену стійкість до повного розряду та високі показники пускового струму. Має підвищений термін служби, нечутливий до повної розрядки. Мінус — висока ціна.

8. Лужні — здатні протягом тривалого часу тримати та віддавати накопичений ним заряд. Ця ключова особливість цього типу АКБ. Заряджати його потрібно набагато рідше за кислотні. Коштують дорого.

Таким чином, дешеві акумулятори можуть працювати добре і тривалий час, але вимагають уваги. При цьому дорога АКБ не завжди безпроблемна, але її ціна пояснюється якимось особливими характеристиками. І тільки ви вирішуєте, чи мають значення ці характеристики, чи у вашому разі за це не слід переплачувати.

Другие записи автора