Топ-10 Новинок в Світі Будівельних Технологій | ZI.ua
Акция закончилась

Топ-10 Новинок в Світі Будівельних Технологій

23 мая 2024, 16:42

Топ-10 Новинок в Світі Будівельних Технологій

Сфера будівельних технологій потребує інноваційних рішень, які допоможуть кардинально змінити міста, зробивши їх екологічно чистими, гарними та комфортними. Вже сьогодні людству доступні деякі технологічні інновації для збільшення безпеки та ефективності будівельної галузі.

Новітні будівельні матеріали: огляд та характеристики

Сфера будматеріалів не залишилась осторонь технологічного прогресу, завдяки чому сучасний будівельний магазин пропонує багато цікавої продукції:

  1. Екологічні матеріали. Найголовніший тренд у сфері — екологічність. Шпаклівка, клейова суміш та будь-який інший сучасний будматеріал виробляються з урахуванням того, щоб чинити мінімальний вплив на довкілля.
  2. Смарт-матеріали. Цікавим нововведенням для будівельних проєктів стало використання інноваційних самоочисних поверхонь та фотокаталітичних покриттів. Завдяки цим смарт-матеріалам, зведення будівель відбувається скоріше, а їх обслуговування потребує менше часу та ресурсів.
  3. Композитні матеріали. Використання вуглецевого волокна та скловолокна, поєднавших в собі міцність, легкість і довговічність, дозволяють будувати більш міцні та легкі споруди.
  4. Адаптивні матеріали. Можуть змінювати свої властивості під впливом зовнішніх умов. Так, фазозмінювальні матеріали здатні накопичувати та віддавати тепло, і тим самим підтримувати у приміщенні комфортний мікроклімат без додаткового енергоспоживання.

Якщо вибирати матеріали для будівництва з урахуванням цих трендів, вдасться створити довговічне та комфортне житло.

Сучасні технології у будівництві

Завдяки новітнім технологіям, архітектори, інженери та будівельники отримують безліч нових можливостей:

  1. Технологія 3D-друку. Це нововведення дозволяє швидко і економічно виготовляти складні елементи. Використання 3D-обладнання може змінити підхід до проектування та надати додаткові можливості для більш ексклюзивного будівництва.
  2. Інформаційне моделювання будівель (ВІМ). Така технологія дозволяє створювати 3D-моделі будівель і інженерних мереж. Завдяки простоті керування цими комп’ютерними зображеннями, забезпечується вчасне виготовлення необхідних елементів майбутньої конструкції.
  3. Дрони. Безпілотники здійснюють віддалений збір даних, завдяки чому проєктні групи отримують повну картину будівництва у реальному часі. На основі зібраної інформації, програмне забезпечення створює цифрові моделі місцевості.

Будівельні організації намагаються використовувати все більше сучасних технологій та покращити ефективність робочого процесу.

Перспективи розвитку: найбільш очікувані проєкти та технології

Розвиток деяких трендів очікується у будівельній галузі вже найближчим часом:

  1. Робототехнічні засоби. Завдяки автоматизації будівельних майданчиків, можна значно підвищити продуктивність праці. Робототехніку активно використовують для демонтажу споруд, також планується застосовувати її для кладки цегли, встановлення вікон.
  2. Розумна цегла. Американська фірма Kite Bricks почала випускати цеглини, що нагадують деталі Lego. Вони з’єднуються за принципом конструктора і скріплюються сильним адгезивом. Всередині блоки порожні, в них можна помістити ізоляцію, труби, електропроводку. Такі цеглини краще ніж звичайні утримують тепло і здатні зменшити вартість виробництва на 50%.
  3. Фарб-батарея. У канадському Університеті Альберти створили сонячні батареї, що мають вигляд спрею з наночастинками фосфору і цинку. Вони настільки малі та гнучкі, що ними, як фарбою, можна покривати поверхні. Розписавши таким чином дах будинку, можна отримувати енергію для домоволодіння. Зараз науковці працюють над покращенням ефективності фарб-батареї.

Інформаційні технології допомагають не тільки підвищити ефективність і швидкість будівництва, але й зробити його більш безпечним і менш затратним.


Другие записи автора