Що таке кредит готівкою із забезпеченням? | ZI.ua
Акция закончилась

Що таке кредит готівкою із забезпеченням?

30 августа 2024, 11:35

Що таке кредит готівкою із забезпеченням?

Умови надання кредиту та рішення кредитора щодо його видачі залежать від кількох факторів. На вибір форми кредитування впливають сума та термін позики, рівень довіри до позичальника, ринкова ситуація у сфері фінансових послуг та інші чинники. Одним із ключових аспектів є забезпечення кредиту. Забезпечення – це додаткові гарантії повернення коштів, які кредитор може отримати у вигляді юридичних і майнових зобов'язань позичальника або третіх осіб.

Що таке кредит із забезпеченням?

Кредит із забезпеченням – це фінансова позика, яка передбачає наявність додаткових юридично закріплених гарантій, окрім основних зобов'язань позичальника з погашення боргу за кредитним договором. Зазвичай, такі гарантії включають договір застави та договір поруки.

Види забезпечення для кредиту

Щоб отримати кредит готівкою із забезпеченням, необхідно мати певну власність, яка може виступати як гарантія, зокрема:

  • нерухомість (квартира, будинок, земельна ділянка);
  • транспортні засоби (автомобіль, мікроавтобус), будівельна або сільськогосподарська техніка;
  • цінні папери, облігації, акції;
  • депозитні чи накопичувальні рахунки;
  • дорогоцінні метали, камені та інші цінності;
  • бізнес-обладнання;
  • побутова техніка, гаджети, фотоапарати (при мікрокредитуванні).

Кредит у банку із забезпеченням можуть отримати лише ті, хто є повноправними власниками майна, яке слугує заставою. Це дає кредитору право на стягнення застави у разі виникнення проблем із поверненням коштів.

Застава має відповідати сумі кредиту в грошовому еквіваленті, а також важливим є її стан та якість. Наприклад, якщо заставою виступає автомобіль, його вік не повинен перевищувати п’яти років. Всі документи на власність мають бути без дефектів і помилок.

Які існують ризики?

Практика показує, що кредит із забезпеченням може стати великим викликом для позичальника. У разі систематичних прострочень кредитор має право подати позов до суду, що може призвести до судових розглядів. Судовий процес може завершитися виданням виконавчого листа та примусовими торгами.

У підсумку боржник може втратити частину або всю свою нерухомість, побутову техніку та інше майно, еквівалентне сумі заборгованості разом із пенею, відсотками та штрафами.

Хоча рішення суду можна оскаржити у встановлені законом терміни, такі процеси можуть затягуватися на роки.

Чи можна отримати кредит без забезпечення?

Заставні кредити та кредити під поруку зазвичай надаються банками при великих сумах. Ломбарди також пропонують подібні послуги через специфіку своєї діяльності.

Проте, якщо йдеться про невеликі суми і спрощені умови, отримати кредит без забезпечення досить просто. Для цього можна звернутися до мікрофінансових організацій (МФО) та виконати такі вимоги:

  • бути громадянином України;
  • мати вік від 18 до 65 років;
  • мати паспорт та ідентифікаційний код;
  • володіти телефоном і банківською карткою.

Умови мікрокредитування є досить лояльними до позичальників. Це фактично кредит за паспортом, без перевірки платоспроможності, застави та поручителів. Мікрокредит (онлайн-позику на банківську картку) можна вважати доброю альтернативою банківським кредитам.


Другие записи автора