Несправність: вентилятор у холодильнику не працює | ZI.ua
Акция закончилась

Не працює вентилятор у холодильнику

6 октября 2023, 12:39

Не працює вентилятор у холодильнику

Відмінною особливістю холодильників із системою No Frost є інший принцип “доставки” холоду. Для охолодження продуктів у холодильному відсіку, охолоджене повітря подається туди спеціальними повітроводами за допомогою вентилятора, встановленого біля випарника в задньому відсіку за морозилкою.

У разі виходу вентилятора з ладу нормальний рух холоду по відсіках холодильника порушується і для його відновлення необхідно запросити майстра сервіс-центру https://dnepr.repair/ або знайти винуватця проблеми самостійно.

Що робити, якщо у холодильнику перестав працювати вентилятор

Про те, що перестав працювати вентилятор у холодильнику з No Frost, можна судити за такими зовнішніми ознаками:

  • продукти не охолоджуються та не заморожуються;
  • холод у відсіках розподіляється нерівномірно;
  • у відділенні для овочів починає збиратися конденсат;
  • апарат не контролює потужність охолодження залежно від кількості поміщених у камеру продуктів.

Крім цього, у сучасних, дорожчих, моделях на дисплеї відображається відповідний код помилки або спрацьовує аварійна сигналізація.


222223625.jpg


Коли відновити роботу вентилятора можна самостійно

Не завжди причиною зупинки вентилятора є технічна поломка. Оскільки роботою вентилятора управляє електронний модуль, через перепади напруги або з інших причин він може "підвиснути" і не давати сигнал на включення вентилятора. У таких випадках, щоб відновити нормальну роботу холодильника, достатньо перезавантажити апарат, відключивши його від електромережі на чверть години.

Також винуватцями зупинки вентилятора можуть стати не щільно закриті дверцята одного з відсіків. При цьому сигнал про незачинені двері подається в модуль управління і включення вентилятора блокується електронікою.


33333706.jpg


Причини технічних неполадок вентилятора холодильника

Найчастіше вентилятор перестає обертатися з таких причин:

  1. На лопатях утворився товстий шар криги. У таких випадках винуватцем є не сам вентилятор, а інші вузли холодильника, хоча через заклинювання лопат може вийти з ладу і сам вентилятор. Зазвичай причиною утворення крижаного нальоту є частковий витік холодоагенту з контуру або порушення роботи системи автовідтаювання випарника.
  2. Вийшов із ладу електродвигун вентилятора. Найчастіше це пов'язано з тривалою роботою двигуна з підвищеним навантаженням або з перепадами напруги.
  3. Поломка в платі модуля управління. Зазвичай причиною виходу з ладу електроніки є різкі стрибки напруги та підвищена волога, що проникає на друковану плату.
  4. Пересихання мастила у підшипниках осі вентилятора. Зазвичай це відбувається за тривалої експлуатації апарата.

Самостійно визначити несправний вузол без спеціальних приладів та навичок досить складно. Тому діагностику та ремонт вигідніше довірити спеціалісту сервіс-центру https://dnepr.repair/remont-holodilnikov/ . У майстра завжди під рукою резервна плата, необхідні вимірювальні прилади, перевірені запчастини та принципові схеми обладнання.

Другие записи автора