Найбільша угода на будівельному ринку - CRH інвестує в Україну 100 мільйонів | ZI.ua
Акция закончилась

Найбільша угода на будівельному ринку - CRH інвестує в Україну 100 мільйонів

9 августа 2024, 16:10

Найбільша угода на будівельному ринку - CRH інвестує в Україну 100 мільйонів

Антимонопольний комітет України оприлюднив попередні умови для угоди між CRH та Buzzi щодо купівлі двох цементних заводів. Про це йдеться у повідомленні на сайті АМКУ.

Антимонопольний комітет України розглядає заявку міжнародної компанії CRH на придбання двох цементних заводів, "Волинь-цемент" та "Югцемент", що належать італійській Buzzi через дочірню структуру “Дікергофф цемент Україна”. Заявка була подана у вересні 2023 року. Вартість угоди оцінюється у 100 мільйонів євро.

Першого серпня АМКУ завершив маркет-тест, включаючи опитування споживачів, учасників ринку цементу та експертів, для оцінки цієї угоди. Використання маркет-тесту є рідкісним інструментом, який зазвичай застосовується при великих угодах злиття та поглинання.

Список умов включає передачу 25-28% акцій ПрАТ “Дікергофф цемент Україна” третій незалежній стороні протягом 9 місяців після завершення угоди.

CRH також зобов’язується регулярно інформувати державного регулятора про передачу активів, обсяги виробництва та постачання цементу.

Компанія планує зберегти виробничі потужності обох заводів, забезпечити рівні умови та ринкові ціни для споживачів. Крім того, CRH інвестуватиме у модернізацію заводів, зберігатиме робочі місця та покращуватиме умови праці для співробітників.

Цемент є ключовим будівельним матеріалом, і залучення іноземного інвестора, готового інвестувати у внутрішнє виробництво, допоможе уникнути дефіциту під час відновлення країни. На тлі світової фінансової кризи та обвалу фондових ринків, що ускладнює інвестиції в Україну, вкладення від CRH є важливим позитивним сигналом. Експерти зазначають, що ця угода має велике значення для відбудови країни.

Андрій Бойко, генеральний директор компанії KREISEL, яка спеціалізується на виробництві сухих будівельних сумішей на основі цементу в Україні, коментує:

“Я дуже вітаю міжнародні інвестиції і я прихильник інвестицій саме у виробництво в Україні, в розвиток так званого “економічного націоналізму”. Це означає, що компанії, які приходять в Україну, особливо якщо це міжнародні компанії, як наша, приносять нові технології, нову якість та створюють робочі місця”.

Валерій Корбут, директор одного з найбільших залізобетонних заводів України "Хмельницькзалізобетон", вважає, що інвестиції є надзвичайно важливими для будь-якої галузі, але особливо для цементної промисловості.

“Ми співпрацюємо з компанією CRH і компанія багато інвестує в свої заводи. Для нашої компанії цемент є ключовим матеріалом, оскільки ми будуємо багато житлових, соціальних, комерційних об’єктів, а також фортифікаційні споруди”.

CRH — міжнародна група компаній з головним офісом в Ірландії, один з найбільших у світі виробників будівельних рішень та матеріалів. В Україні вона працює під брендом CEMARK. З 1999 року компанія інвестувала близько 500 мільйонів доларів в Україні. Зокрема, з початку повномасштабного вторгнення CRH вклала 80 мільйонів доларів, в тому числі 34 мільйони у зведення цементного терміналу на Київщині. У 2022 році CRH зробила найбільшу в Україні корпоративну пожертву через ЮНІСЕФ у розмірі понад 1 млн доларів.


Другие записи автора