Як вибрати тепловізор: гайд для покупців | ZI.ua
Акция закончилась

Як вибрати тепловізор: гайд для покупців

29 августа 2022, 11:41

Як вибрати тепловізор: гайд для покупців

Тепловізори – це оптичне обладнання, яке дозволяє користувачеві проводити огляд території в інфрачервоному діапазоні, визначаючи перепад температур. Внутрішня начинка фактично аналогічна класичним цифровим камер: об'єктив, матриця високої чутливості, дисплей для виведення зображення. Саме матриця реагуватиме на перепади температури, забезпечуючи теплову картинку на звичному дисплеї. Фахівці https://control.ua/ склали гайд про те, як правильно обрати тепловізор.

Відмінність тепловізорів між собою

Перш ніж розпочати безпосередньо вибір, спочатку розглянемо їх основні відмінності. Між собою вони відрізняються форм-фактором – монокуляри, приціли, біноклі, окуляри тощо. Але разом з цим, можуть відрізнятися лінзою та роздільною здатністю матриці. При виробництві матриці може використовуватися аморфний кремній та оксид ванадію. Моделі з аморфним кремнієм давно втратили свою актуальність, а моделі з оксиду ванадію – це чутливе обладнання, здатні забезпечити широкий діапазон температур при роботі та збільшений рівень чутливості.

тепловізор Україна

На що звертати увагу при виборі тепловізора?

Вибираючи тепловізори, необхідно звертати увагу на дозвіл матриці. Це з тим, що з цього показника залежатиме те, наскільки якісну картинку отримує користувач. Якісні моделі мають показник роздільної здатності не нижче 400х300. Мінімальне значення для якісного приладу – 384х288.

Подібна модель без проблем справлятиметься зі своїми завданнями під час роботи на дальності до 400 метрів. Рекомендоване значення роздільної здатності – 640х480 та 1024х768 пікселів. Вони забезпечать високу деталізацію та якісну картинку. Подібне обладнання визначає дальність роботи. Крім цього, необхідно звертати увагу на такі критерії:

  • Дистанція визначення. Чим вище цей показник, тим більшій відстані може працювати обладнання. Для розпізнавання техніки достатньо 12х12, а для відображення людини – 23х6.
  • Частота оновлення. Частота кадрів буде визначати плавність картинки, якщо для побутових цілей достатньо моделей з частотою 25-30 кадрів, то для об'єктів, що активно рухаються, потрібно вибирати моделі з частотою 50-60 кадрів в секунду. Максимальний показник – 100-120 кадрів за секунду.
  • Діаметр об'єктива. Чим вище цей показник, тим краще забезпечуватиме картинку. Фокусна відстань має бути від 35 до 50 мм.
  • Кут огляду. Важливим є показник, який відповідає за кут огляду території. Вибір залежить безпосередньо від цілей.
  • Збільшення. Можливе оптичне та цифрове збільшення. Необхідно звертати увагу на оптичне збільшення приладу – це дозволить наближати різні об'єкти без викривлення картинки.

тепловізор в Україні

Враховуючи всі ці критерії, користувач зможе вибрати потрібний тепловізор індивідуально для особистих цілей. Але незалежно від інших характеристик, обов'язково віддавайте перевагу лише продукції відомих брендів. Тільки таке обладнання не тільки матиме бездоганні технічні характеристики, але разом з цим буде ергономічним, надійним і стійким до різних зовнішніх факторів.

Другие записи автора