Як обрати ноутбук: корисні поради | ZI.ua
Акция закончилась

Як обрати ноутбук: корисні поради

23 марта 2023, 20:23

Як обрати ноутбук: корисні поради

Головна перевага ноутбуків перед стаціонарними комп’ютерами – їхня мобільність. Але серед різноманітних моделей пристроїв, які пропонують магазини, непідготований користувач може розгубитись. Критеріїв вибору безліч, тому важливо обрати насамперед для себе головні пункти.

Різновиди за областю використання

Перш за все напрямок, в якому слід рухатись, вкаже тип потрібної моделі ноутбуку та сфера його використання. Поділ за типом та призначенням умовний, але перш ніж купити ноутбук у магазині, треба мати уявлення про його можливості. Основні типи:

  • Офісні моделі (для навчання, роботи). До цієї групи входять класичні пристрої з середніми показниками продуктивності й ультрабуки (моделі з тонким корпусом).
  • Ноутбуки для бізнесу. Мова йде також про ультрабуки та трансформери. Якщо користувачу доведеться часто подорожувати з технікою, компактність стане головним критерієм.
  • Ігрова техніка. До цієї групи відносять адаптовані для геймінгу моделі, а також класичну техніку з надпотужним процесором та відеокартою.

Що потрібно врахувати при виборі

До підбору техніки слід підійти уважно, щоб потім не довелося жалкувати, що потужності ноутбука недостатньо. Найскладніше обирати тим, хто не вирішив, чого хоче від пристрою, тому перш за все треба визначитися з такими характеристиками:

  • Операційна система. Основні «гравці» – Microsoft Windows, Apple Mac та Linux. Від вибору ОС залежить зручність користування, можливість встановлювати ті чи інші програми. MS Windows сумісна майже зі всіма моделями, Apple Mac OS не має альтернатив при придбанні MacBook, Linux використовується не більше ніж 5% користувачів.
  • Процесор. Від нього залежить продуктивність системи ноуту. Найпопулярніші процесори Intel, AMD. Процесор AMD відрізняється багатопотоковими додатками, потужною вбудованою відеокартою. Процесори Intel мають гарну енергоефективність, менше гріються.
  • Кількість ядер. Деякі користувачі прагнуть придбати модель з 8 ядрами, навіть не розуміючи, навіщо вони потрібні, а потім виходить так, що ноутбук навіть не розкриває свій потенціал. Для навчання, офісної роботи, соцмереж достатньо техніки з 4 ядрами, для геймінгу та професійних програм слід обрати ноут з 6-8 ядрами.
  • Екран. Оптимальним вважається матовий (не так втомлюються очі) екран на 15,6 дюйма. Якщо потрібен більш легкий, компактний ноут, краще звернути увагу на 14-дюймові моделі. Від типу матриці – TN+Film, IPS, OLED – залежать кути огляду зображення, якість, контрастність.

Звичайно, це не всі параметри, якими можна охарактеризувати сучасний ноутбук. Також мають вагу матеріал корпусу, тип жорсткого диску, характеристики відеокарти тощо.


Другие записи автора

Комментарии