Вікторія Закревська: Про ефективність роботи КРАІЛ в фактах | ZI.ua
Акция закончилась

Вікторія Закревська: Про ефективність роботи КРАІЛ в фактах

26 июля 2023, 15:47

иван.jpg

Останнім часом доволі багато уваги прикуто до Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей. З одного боку, КРАІЛ вже продемонструвала ефективність своєї роботи. З іншого, багато хто з експертів схиляється до думки, що Комісію у теперішньому її вигляді необхідно ліквідувати або реформувати, а видачу ліцензій представникам грального бізнесу — автоматизувати, виключивши людський фактор.

Власними думками з цього приводу поділилася Вікторія Закревська, заступниця голови Ukrainian Gambling Council із комунікаційних питань:

«Стільки уваги, скільки отримує сьогодні КРАІЛ, не має зараз жоден інший держкомітет, навіть АМКУ, який де-факто є “регулятором над регуляторами” й в принципі повинен бути більше на слуху, ніж КРАІЛ».

На думку Вікторії Закревської та багатьох інших експертів, така увага повʼязана в першу чергу з тим, що індустрія азартних ігор нова для українського ринку. Принаймні на легальному рівні. У неї чимало прибічників, але й противників не менше. Тому КРАІЛ, як головний регулятор в цій сфері, привертає особливу увагу й часом піддається критиці.

Інша вагома проблема в тому, що до появи КРАІЛ в Україні в принципі не було подібного державного органу, тому й чітких критеріїв оцінки якості роботи Комісії немає. Саме кейс КРАІЛ може стати базовим підгрунтям для формування шкали ефективності за різними показниками:

●     співвідношення між затратами на підтримку роботи регулятора й обсягом отриманих бюджетом коштів;

●     рівень виконання планових бюджетних показників роботи;

●     ефективність роботи в напрямку боротьби з нелегальними гральними закладами;

●     рівень виконання заходів щодо запобігання корупції тощо.

Якщо ж КРАІЛ буде ліквідовано, то для звичайних гравців здебільшого нічого не зміниться. Втім автоматизація деяких процесів дійсно може поліпшити загальну ситуацію та спростити отримання гральними операторами ліцензій на роботу. Система буде автоматично перевіряти відповідність оператора вимогам й обʼєктивно оцінювати його готовність для отримання ліцензії.

Яскравий приклад — перевірка розробників грального програмного забезпечення. Якщо цей процес автоматизувати й виключити людський фактор, процедуру отримання ліцензії можна істотно пришвидшити. Наприклад, в онлайн-казино Favbet, Slots City та інші ігрові автомати Spribe є одними з основних. Це перевірений девелопер, який створив відомі слоти: Fruit Coctail, Rock Climber, Crazy Monkey, Garage та інші. Тобто регулятор одразу «бачить» цю інформацію й це стає одним з важливих факторів для отримання оператором ліцензії на бізнес-діяльність в Україні.

Насправді зараз доволі складно сказати, яким чином буде відбуватися реформування КРАІЛ і чи не буде регулятор остаточно ліквідовано вже найближчим часом. В будь-якому випадку подібні зміни, на думку Вікторії Закревської, не повинні глобально вплинути на загальну ситуацію в азартній сфері. Та все ж подібні глобальні метаморфози вимагають особливої уваги, тому варто слідкувати за новинами в цьому напрямку.

casin.jpg
*реклама

Другие записи автора