Скло для терас і фасадів без ригелів і стійок — це реально! Українська компанія Aestech винайшла спосіб | ZI.ua
Акция закончилась

Скло для терас і фасадів без ригелів і стійок — це реально! Українська компанія Aestech винайшла спосіб

24 марта 2023, 12:35

Українська компанія Aestech розробила й запатентувала технологію безрамного скління. В основі лежить склопакет, що не потребує зовнішніх опорних елементів. Його назвали склопакетом підвищеної міцності. Презентація винаходу відбулася на World Architecture Festival, який нещодавно відбувся у столиці Португалії Лісабоні.

Доступність та відкритість новобудов — важлива складова безпеки міста. Прозорі скляні тераси пом’якшують досвід перебування людини на вулиці з безліччю висотних будівель. Що менше перетинок на склі, то комфортніше перебувати в середовищі.

На щастя, з новою технологією від Aestech забудовникам більше не треба перерізати скляні поверхні металевими опорними перетинками. Розробка українських інженерів — склопакет, який тримає себе сам і не потребує допоміжних ригелів, стійок чи спайдерів. Які, до того ж, зменшують енергоефективність скляної конструкції.

 

У склопакетах, до яких ми звикли, шари скла з’єднують помірно жорстко. Вітрове навантаження припадає на перший шар, а решта слугують для шумоізоляції та терморегуляції. Через це будівельники змушені використовувати допоміжні опорні елементи, а архітектори — враховувати їхню необхідність у проєктах.

Команда Aestech шляхом експериментів з’ясувала, що жорстке скріплення шарів скла між собою набагато ефективніше. Замість вторинного герметика розробники кріплять стекла через гнучкий й водночас міцний матеріал — пултрузію. Так склопакет стає єдиною конструкцією, яка передає навантаження від шару до шару.

Через рівномірний розподіл вітрового навантаження між усіма шарами скла можна зменшити товщину зовнішнього, а отже знижується і вага склопакета. До того ж він перетворюється на самоопорну конструкцію, тобто таку, що не потребує рам, каркасів, стійок чи інших тримальних елементів.

Самоопорні склопакети легше монтувати. Їх кріплять просто до тримальних конструкцій споруди. Кріплення вкручують у композитну рамку з клею та пултрузії по периметру склопакету. Це не шкодить склопакету, адже пултрузія дуже міцна й надійно тримає кутики та гачки. Шви між склопакетами закривають герметиком .


Aestech показала та розповіла переваги технології на World Architecture Festival. Це — головна світова подія для архітекторів, дизайнерів, забудовників. Для українських інженерів було важливим стартувати європейську експансію саме з професійного майданчика №1.

Щоби привернути увагу до винаходу, команда оформила оригінальний стенд. Чотириметрову об’ємну скляну арку на експо було видно здалеку. У ній не було жодної стійки, ригеля, рамки тощо. Повністю безрамна конструкція складалася з 23 склопакетів різних форм і розмірів, з’єднаних під різними кутами. Це важливо, адже наочно доводить: склопакети підвищеної міцності — дуже гнучкі у використанні. З них можна скласти будь-яку фантазійну форму — і це буде надійно та естетично.


На додачу кожен міг особисто переконатися, що склопакет підвищеної міцності справді міцний. На нього ставали ногами, ходили, стрибали.

Aestech входить у холдинг TECHIIA. Компанія вже має в портфоліо десятки об’єктів в Україні та планує масштабування на розвинені ринки, аби дати сучасній архітектурі нові можливості без фізичних і креативних обмежень. 

«Широке використання нашої технології може подарувати світу безліч дивовижних, захоплюючих будівель. І я радий, що європейський шлях СПМ почав з WAF2022», — каже директор Aestech Леонід Лазебніков.

Другие записи автора

Комментарии