Штукатурка та шпаклівка: різновиди та особливості використання | ZI.ua
Акция закончилась

Штукатурка та шпаклівка: різновиди та особливості використання

14 декабря 2022, 08:34

Штукатурка та шпаклівка: різновиди та особливості використання

Шпаклівка та штукатурка – це будматеріали фінішного облицювання стін та стелі. Їх використовують для вирівнювання поверхонь перед нанесенням оздоблювальних матеріалів: фарби, наклеювання шпалер тощо. Матеріали має вигляд пастоподібної маси, а відрізняються між собою розміром фракції твердої складової. В складі шпаклівки тверді речовини дрібніші, тому поверхня після нанесення більш гладка.

Спочатку поверхню штукатурять, усувають нерівності, перепади, інші недоліки, а потім наносять шпаклівку для надання їх гладкості та фінішного вирівнювання. Шар штукатурки складає 10-15 мм, а от шпаклівку наносять не більше 2-3 мм. Відповідно, витрата матеріалу буде різною, однак вартість шпаклівки вища.

Штукатурка: різновиди та особливості використання

Штукатурка має кілька функцій:

  • Вирівнювання поверхні стін та стелі, усунення перепадів;
  • Вологоізоляція для захисту матеріалів стін і стелі;
  • Звуко- та теплоізоляція для покращення мікроклімату в приміщенні.

Залежно від того, який твердий компонент складає основу штукатурки, її поділяють на види:

  • Гіпсова – дорогий різновид, але дуже зручний у застосуванні, частіше застосовують для внутрішніх робіт у приміщеннях з помірною вологістю;
  • Цементна (цементно-піщана або цементно-вапняна) – дешевша, використовується для зовнішніх робіт або фінішного покриття стін та стель у приміщеннях з високою вологістю.

Штукатурку наносять машинним або ручним способом. Однак машинний потребує використання спеціальних інструментів. Поверхню попередньо грунтують, встановлюють «маяки».

Ручне нанесення потребує мінімум інструментів і виконується в три етапи: обризг, грунт та накривка. Після висихання поверхню шліфують вручну або шліфувальною машинкою.

Види та застосування шпаклівки

Шпаклівку можна придбати у вигляді готової до використання суміші (у відрах) або сухої суміші (у мішках), яка потребує приготування – розведення водою.

За видом в’яжучого компоненту є:

  • Гіпсові – використовують для внутрішніх робіт у приміщеннях з нормальною вологістю, не дають усадки.
  • Цементні – для облицювання фасадів і приміщень з високою вологістю, стійкі до вологи та низьких температур, але можуть давати усадку – з’являються дрібні тріщини через низьку еластичність матеріалу.
  • Полімерні – найдорожчий вид з відмінними експлуатаційними характеристиками.

Ще одна класифікація шпаклівок – за особливостями використання:

  • Стартові наносять на шар штукатурки, а якщо стіни відносно рівні (перепад до 2,5 мм) – безпосередньо на поверхню;
  • Фінішні – останній шар перед оздоблювальними матеріалами;
  • Універсальні застосовують для поверхонь зі значними дефектами невеликої площі, для стелі.

Детальніше за посиланням: https://wikibud.com.ua/

Під час вибору потрібного будівельного матеріалу слід звертати увагу на клейовий складник суміші – він визначає тип поверхні, на яку її можна наносити для якісної адгезії.

Використання шпаклівки і штукатурки дозволяє покращити естетичний вигляд фасаду будівлі чи стін та стелі в приміщенні. Крім того, ще додатковий захист від вологи та пошкоджень для матеріалів стін, теплоізоляція та звукоізоляція приміщень.


Другие записи автора