Що готує мешканцям Донецької області майбутній опалювальний сезон 2021-2022 рр. | ZI.ua
Акция закончилась

Що готує мешканцям Донецької області майбутній опалювальний сезон 2021-2022 рр.

14 июля 2021, 14:24

Що готує мешканцям Донецької області  майбутній опалювальний сезон 2021-2022 рр.

Як вже відомо 20 травня 2021 р. уряд зняв з НАК «Нафтогаз» обов’язок постачати підприємствам теплопостачання природний газ за режимом «покладення спеціальних обов’язків». Такий режим передбачав обов’язковість постачання теплогенеруючим підприємствам газу за фіксованою ціною, що визначена державою, та без передоплати. А його скасування означає, що тепер підприємства будуть купувати газ у постачальників на відкритому ринку газу та по ринковим цінам. В умовах тяжкої економічної кризи, в яких нині опинилися підприємства теплоенергетики країни це шлях в нікуди.

Основною причиною економічної кризи підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) є заборгованість перед постачальником природного газу. Ці борги накопичувалася роками у зв’язку з систематично зростаючою заборгованістю населення за спожиті послуги, невідшкодуванням державою різниці в тарифах, а також нарахуванням «Нафтогазом» величезних сум штрафних санкцій та пенні.

Таким чином, підприємства теплопостачання опинилися в умова в яких позбавлені можливості повноцінно здійснювати господарську діяльність, проводити ремонтні роботи та переоснащення виробництва, виплачувати заробітну плату та ставить під сумнів стале проведення опалювального сезону у майбутньому осінньо-зимовому періоді.

Окрім того встановлення ринкових цін на газ для ТКЕ підприємств тягне за собою значне підвищення тарифу для населення та збільшення неплатежів за спожиті послуги, що в свою чергу, ще більше загострить кризу на ринку теплопостачання.

Як зазначають, в обласному комунальному підприємстві «Донецьктеплокомуненерго» - підвищення тарифу на послуги теплопостачання для населення Донецької області в умовах відкритого ринку газу – неминуче та складатиме приблизно 30%.

Про наміри встановити нові тарифи на послуги з постачання теплової енергії ОКП «ДТКЕ», вже повідомили на своєму офіційному сайті.

Наразі ТОВ «Нафтогаз Трейдинг» запропонувало ТКЕ заключити Договір постачання природного газу для виробництва теплової енергії на умовах 100% попередньої оплати за газ, його закупівлі у власно визначених газопостачальником обсягах, окрім того за найменше відхилення від умов договору нараховуються високі відсотки  штрафних санкцій та пропонується запровадження примусового, безакцептного списання коштів з рахунків ТКЕ.

Таким чином згортання ПСО не означає, що підприємства ТКЕ тепер можуть повноцінно скористатися перевагами конкурентного ринку. Наразі єдиним реальним постачальником газу для більшості з них залишається “Нафтогаз”. Для того, щоб запрацював конкурентний ринок, потрібно вирішити питання тарифних розривів і врегулювати проблему заборгованості тепловиків за газ перед “Нафтогазом, яка виникла внаслідок політики уряду. В іншому випадку ТКЕ не зможуть повноцінно працювати та надавати населенню послуги з теплопостачання.

Другие записи автора

Комментарии