Які головні причини діареї? | ZI.ua
Акция закончилась

Діарея: головні причини розвитку

23 октября 2023, 19:48

Діарея: головні причини розвитку

В нормальному стані кишкові випорожнення мають бути оформлені, напівм’якої консистенції, без неперетравлених решток їжі та патологічних домішок (крові, слизу, пінистих включень). Якщо випорожнення частіше трьох разів на добу, або в іншій неприйнятній кількості для конкретної людини, тоді мова йде вже про діарею. Одразу варто зазначити, що:

  • «пастоподібні» випорожнення у дітей на грудному вигодовуванні не вважаються діареєю;
  • часті випорожнення, але оформлені, також не рахуються за розлад травлення.

Діарея може розвиватись з різних причин. Найчастіше виникає на фоні інших захворювань, здебільшого інфекційних. Патологічні агенти у вигляді вірусів, бактерій чи паразитів потрапляють у кишківник, де починають розмножуватись і змінювати пристінкове травлення. Через це змінюється склад електролітів, а разом з тим — консистенція випорожнень. Запобігти подібним порушенням допомагає Ентерол 250, капсули якого продаються в багатьох аптеках. Можна дізнатись більше про Ентерол на enterol.ua.

Порушення харчування

Деякі харчові продукти при надмірному вживанні або неправильному використанні можуть викликати послаблення шлунка. До списку таких продуктів належать:

  • алкоголь;
  • велика кількість кави;
  • продукти, перенасичені цукровими спиртами;
  • страви, з великою кількістю жирів чи гострих приправ.

При порушенні харчування найчастіше розвивається осмотична діарея, яка характеризується посиленим виходом рідини у просвіт кишківника. Подібна ситуація спостерігається при непереносимості вуглеводів, коли, наприклад, недостатність лактази викликає розлад травлення.

Неконтрольований прийом ліків

Багато лікувальних засобів мають побічні дії у вигляді розладу травлення, зокрема діареї. Особливо це стосується антибіотиків, які самі собою негативно впливають на кишкову мікрофлору, чим провокують розлад травлення. Якщо, окрім того, ліки приймаються неконтрольовано або не відповідно до лікарських рекомендацій, тоді ще більше збільшується ризик розвитку діареї та інших побічних реакцій.

Неінфекційні захворювання, з якими пов'язана діарея

Порушення травлення часто виступає як симптом при різних хронічних захворюваннях, не пов’язаних з інфекційними агентами. Зокрема діарея супроводжує:

  • коліт;
  • харчові алергії;
  • дисбіоз кишківника;
  • імунодефіцитні стани;
  • хронічний панкреатит;
  • онкологічні захворювання.

Рідкі випорожнення можуть спостерігатись від кількох днів до двох тижнів і тоді говорять про гостру діарею. Якщо порушення триває понад місяць, тоді діагностують хронічну діарею. Затяжна діарея триває від двох тижнів до місяця.

Визначення тривалості розладу травлення має велике значення, оскільки гострі форми більш характерні для інфекційних захворювань, тоді як хронічні в основному супроводжують неінфекційні патології.

Діарея може поєднуватися з тривожними симптомами, до яких належать наявність в калових масах крові, гною, також може відзначатись втрата ваги, зневоднення організму, сильна чи тривала лихоманка. В таких випадках потрібно негайно звертатись до лікаря, щоб пройти необхідні обстеження й терапію.



samolikuvannya.jpeg

Другие записи автора